Na hlavný obsah

Zomrel predstaviteľ Sama Hawkinsa z filmov o Winnetuovi

Mal 95 rokov.

Zomrel predstaviteľ Sama Hawkinsa z filmov o Winnetuovi
Vo veku 95 rokov zomrel nemecký herec Ralf Wolter, ktorý je divákom známy hlavne vďaka úlohe Sama Hawkensa z filmov na motívy diel Karla Maya o Winnetouovi zo 60. rokov. Foto: profimedia.sk

Vo veku 95 rokov zomrel nemecký herec Ralf Wolter, ktorý je divákom známy hlavne vďaka úlohe Sama Hawkensa z filmov na motívy diel Karla Maya o Winnetouovi zo 60. rokov. Píše o tom agentúra DPA s odvolaním sa na Wolterovu manželku. V Nemecku hral v mnohých televíznych kriminálnych filmoch.

Rodák z Berlína Wolter si počas svojej kariéry zahral vo viac ako stovke snímok a úspech dosiahol aj ako divadelný a kabaretný herec. Vo filme si naposledy zahral v roku 2012, išlo o nemeckú komédiu Bis zum Horizont, dann links! (Až k obzoru, potom doľava!). V posledných rokoch sa stiahol z verejného života.

Wolter sa narodil v Berlíne v umeleckej rodine, jeho otec bol kabaretný a varietný herec, spevák a akrobat. Po štúdiách herectva začínal v divadle, pred kamerou na seba prvýkrát výrazne upozornil v americkej komédii Billyho Wildera Raz, dva, tri (1961). O rok neskôr sa prvýkrát objavil vo svojej najslávnejšej úlohe, a to v prvej mayovke Poklad na Striebornom jazere.

Ním stvárnený Sam Hawkens bol zábavný veterán občianskej vojny nosiaci parochňu, pretože ho oskalpovali indiáni. V niektorých filmových adaptáciách Mayových diel jeho postavu označovali tiež ako Hawkins. Bol aj prvým učiteľom Old Shatterhanda na Divokom západe a od neho tiež pochádza Old Shatterhandovo meno, ktoré znamená „Drviaca ruka“.

Pri dopravnej nehode zavinil smrť troch ľudí

Hawkense si zahral v šiestich mayovkách a ďalších televíznych filmoch a seriáloch. Wolter ale nechýbal ani vo filme Žut (1964) ako Hadži Halef Omar, verný sluha Old Shatterhanda v Oriente, kde hrdina Divokého západu vystupoval pod menom Kara ben Nemsi. A v roku 1972 sa objavil po boku Lizy Minnelliovej a Michaela Yorka v úspešnom muzikáli Kabaret.

Svoju odvrátenú tvár ukázal život populárnemu hercovi v roku 2002, keď Wolter zavinil pri nehode smrť troch ľudí. Wolter na diaľnici medzi Hamburgom a Berlínom uviazol s autom v dopravnej zápche. Tú spôsobilo zúženie jazdných pruhov pre stavbu na ceste. Nechcelo sa mu ale čakať a otočil auto do protismeru.

Protiidúce vozidlá museli prudko brzdiť a do jedného osobného auta narazil poľský kamión. Traja starší ľudia, ktorí boli vo vozidle na mieste zomreli. V roku 2003 mu súd za to vymeral trest desať mesiacov podmienečne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet