Na hlavný obsah

Zastropovanie cien energií pomohlo českým potravinárom. Tí slovenskí majú existenčné problémy

Nemusia to zvládnuť ani do konca roka.

Slovenské potraviny nebudú vedieť cenami konkurovať už ani českým. Podľa vzoru ostatných štátov zastropovala ceny energií aj česká vláda.

Efekt sa prejaví v novembri. Doplatia na to slovenskí výrobcovia potravín, ktorí nemajú do konca roka zazmluvnené výhodné ceny energií.

Premietajú ich do cien všetci potravinári od spracovania mäsa, mlieka, cez výrobu nealkoholických nápojov až po pekárov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Deväťdesiatsedem percent pekárov nemá zastropované ceny elektrickej energie od marca tohto roku. Takmer 60 percent pekárskych výrobkov sa dováža zo zahraničia, či už v podobe čerstvej alebo v podobe mrazenej,“ vysvetľuje predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský.

„Vzhľadom na to, že najväčší import potravín je hlavne z Českej republiky, tak tým pádom sa zjavne zvýhodnia aj českí potravinári. Toto je naozaj veľká pomoc od českej vlády, že im zastropuje ceny energií,“ avizuje predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.

Riaditeľka Potravinárskej komory Sloveska Jana Venhartová očakáva prijatie národných opatrení do konca októbra.

V opačnom prípade už v novembri sa môže očakávať, že mnohé podniky nebudú schopné prežiť dva mesiace do konca roka a budú nútené zatvárať, dodáva.

„Päť miliárd eur naša vláda vyčlenila na pomoc s energetickou krízou , čiže takmer 5 percent HDP. Presnú schému predstavíme, keď to bude hotové, vydržte. Nenecháme nikoho v štichu,“ dopĺňa predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO).

Pekári sa pokúsia prežiť tak, že zvýšia odbytové ceny už koncom októbra o 30 percent. Sami však vedia, že bez pomoci štátu sa slovenské potraviny stanú nepredajnými

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko