Hotelieri a gastro prevádzky chcú vedieť, aké opatrenia prijme vláda aby ich nepoložili na lopatky ceny energií a surovín. Na kongrese cestovného ruchu vo Vysokých Tatrách čakali odpovede od ministra dopravy.
Prevádzky decimovala covidová kríza, vojna na Ukrajine a teraz je na stole energetická kríza. Reštaurácie bojujú nielen s nárastom cien energií ale aj surovín. Z jedálneho lístka niektoré vyradili drahého lososa či hovädzie mäso.
Podľa manažérky hotela pri Bardejovských kúpeľoch, sa ceny zvýšili päťnásobne. Riaditeľ Prírodných jódových kúpeľov Číž tvrdí, že niektoré kúpele zvažujú úplné zatvorenie prevádzok. Ide podľa neho o katastrofálny stav.
Pozrite si celú reportáž RTVS:
Pomôcť môže aspoň dočasné zníženie DPH v cestovnom ruchu z 20 na 10 %, z mena daní a odvodov v segmente a vytvorenie stropu cien energií.
Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska hovorí, že potrebujú vedieť o plánovaných vládnych opatreniach čo najskôr. Avizovala, že ak vláda v krátkom čase nevytvorí strop pre ceny energií, polovica prevádzok v cestovnom ruchu zatvorí svoje brány.
Minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina) tvrdí, že opatrenia predstavia v stredu (19. 10.). Podotkol, že vo vláde ešte „nie je dorokované ešte úplne všetko.“