Na hlavný obsah

EP vyzýva slovenskú vládu na pokrok v ochrane práv LGBT+ ľudí

Rezolúciu inicioval podpredseda EP Michal Šimečka.

EP vyzýva slovenskú vládu na pokrok v ochrane práv LGBT+ ľudí
Ilustračná snímka - Dúhová vlajka. Foto: TASR/AP

Európsky parlament (EP) vyzval vo štvrtok (20. 10.) slovenskú vládu, aby dosiahla zmysluplný pokrok pri ochrane LGBT+ ľudí pred trestnými činmi z nenávisti.

V uznesení schválenom v reakcii na nedávnu tragickú streľbu v Bratislave ju tiež žiada, aby zaujala rázny verejný postoj proti porušovaniu ľudských práv týchto osôb. Rezolúciu inicioval podpredseda EP Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).

Parlament zároveň vyjadril „vážne znepokojenie nad častým používaním urážlivého, agresívneho a homofóbneho jazyka voči menšine LGBT+ na Slovensku, a to aj bývalými a súčasnými členmi vlády“.

Poslanci vyzvali na odmietnutie akejkoľvek formy spolupráce s krajne pravicovými extrémistickými silami.

Poslanci EP vyzvali tiež Radu EÚ, aby rozšírila zoznam trestných činov EÚ o prejavy a trestné činy z nenávisti Tiež vyzvali Maďarsko a Poľsko, aby prestali blokovať prijatie tohto rozhodnutia.

Obávajú sa však, že mladšie generácie sa čoraz menej zaujímajú o dejiny fašizmu. A to rátane „nenávisti voči LGBT+ osobám, etnickým menšinám a židovskému obyvateľstvu“. Zdôraznili, že je preto potrebné, aby školské osnovy venovali väčší priestor učeniu o rôznych ideológiách a ich dôsledkoch.

„Nerobím si ilúzie, že situácia sa zmení okamžite. Mnohé z práv, ktoré dnes LGBT+ ľuďom na Slovensku chýbajú, sú vo výhradnej kompetencii národných štátov. A mnohí domáci politici, žiaľ, stále vytĺkajú kapitál zo šírenia strachu a nenávisti,“ zdôraznil Šimečka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet