Na hlavný obsah

Starostlivosť o onkologických pacientov na Slovensku stále zaostáva

Z 15 požiadaviek pacientov splnili jednu.

Starostlivosť o onkologických pacientov na Slovensku stále zaostáva
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Neskorá diagnostika, slabá prevencia a nedostatočná liečba. Takto to vidia naše najväčšie pacientske organizácie. Starostlivosť o slovenských onkologických pacientov stále zaostáva za inými krajinami.

V roku 2018 spísali pacientske organizácie 15 požiadaviek na zlepšenie stavu onkológie na Slovensku. Po odpočte v roku 2022 ostáva väčšina požiadaviek nenaplnená.

„Pri zriedkavých ochoreniach sa viac ako 36 % pacientov dozvie svoju diagnózu až po pol roku, 19 % pacientov navštívi viac ako päť špecialistov, to je celá túra po špecialistoch. Niekedy by stačilo, keby lepšie popísali sono alebo CT,“ povedala prezidentka OZ Lymfoma a Leukémia Miroslava Fövényes.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Stále nám tu chýbajú lieky. V čase, keď sa zmenil zákon, ktorý má spraviť dostupnejšími lieky, ktoré úplne liečia rakovinu, sa zrazu stratí z rozpočtu 50 miliónov eur. Ako to kde sme?“ sťažuje sa Jana Pifflová Španková, prezidentka pacientskej aliancie NIE RAKOVINE.

Túto kritiku si vypočul nielen minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO), ale aj premiér Eduard Heger (OĽANO). Pacienti hovoria, že bojovať proti rakovine musia všetci, počnúc rezortom zdravotníctva, cez financie až po školstvo, ktoré má vzdelávať v oblasti prevencie.

Zatiaľ je jedinou splnenou požiadavkou pacientov zmapovanie siete hospicov a paliatívnych oddelení. A to od spísania požiadaviek uplynuli štyri roky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko