Na hlavný obsah

Matej Drlička končí na poste generálneho riaditeľa SND

Odvolala ho ministerka kultúry Natália Milanová.

Matej Drlička končí na poste generálneho riaditeľa SND
Na snímke bývalý riaditeľ SND Matej Drlička. Foto: TASR

Matej Drlička už nie je generálnym riaditeľom Slovenského národného divadla (SND). Z funkcie ho odvolala ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO). V pondelok (24. 10.) o tom informovala hovorkyňa ministerstva kultúry (MK) Zuzana Viciaňová.

„Odvolávam pána Drličku z funkcie generálneho riaditeľa SND k 1. novembru. Ďakujem mu za prácu, ktorú odviedol počas svojho pôsobenia v Slovenskom národnom divadle,“ povedala Milanová.

Dôvodom boli jeho vyjadrenia počas diskusii v Budapešti. Tie mali podľa nej pohoršiť časť spoločnosti. „V týchto obzvlášť náročných dňoch poznačených vraždou v Bratislave sa Drlička vyjadril za hranicou slušného správania a kultúrnosti, ktorú má umenie a jeho predstavitelia do spoločnosti prinášať,“ vysvetlila ministerka.

Drličku vybrali za riaditeľa SND v transparentnom výberovom konaní, pričom spomedzi kandidátov získal najviac hlasov odborníkov a odborníčok. Očakávania odbornej i laickej verejnosti, ako aj samotnej ministerky kultúry boli na základe ním prezentovaného projektu rozvoja a riadenia SND veľké, tvrdí rezort kultúry.

Pre neľahkú finančnú situáciu v SND ministerka kultúry poverila nového generálneho riaditeľa zostavením ozdravného plánu a jeho implementáciou. V spolupráci s MK SR sa podarilo naštartovať postupné riešenie zlej situácie divadla.

Posun SND do stabilnejšieho stavu však nemôže byť jediným hodnotiacim kritériom človeka v takej vysokej funkcii ako je generálny riaditeľ. Spolu s touto funkciou prirodzene prichádza tiež zodpovednosť za konanie a verejné vystupovanie, uviedlo ministerstvo.

Nenávistnú komunikáciu vždy odsudzovala

Milanová pripomenula, že ako ministerka kultúry vždy odsudzovala akúkoľvek nenávistnú komunikáciu. Verí, že práve rešpektujúcou komunikáciou „vieme spoločnosť kultivovať a vzájomne scitlivovať“.

Je sklamaná z toho, že ako reprezentant SND, a v tej chvíli aj reprezentant slovenskej krajiny v zahraničí, Drlička, zlyhal. Svoju funkciu podľa nej zvládol ako manažér, nie však ako verejný funkcionár zodpovedný za svoje výroky.

V najbližších dňoch poverí riadením divadla dočasného riaditeľa či riaditeľku, aby nebol narušený chod divadla. Následne spustia nový proces výberového konania na obsadenie tejto funkcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko