Na hlavný obsah

Výsledok referenda proti americkej základni je jasný, jeho relevantnosť však otázna

Stala sa z neho politická téma.

Výsledok referenda proti americkej základni je jasný, jeho relevantnosť však otázna
Na snímke volič v Sliači. Foto: TASR

Z referenda proti americkej základni na Sliači sa stala politická téma. Výsledok hlasovania je po sčítaní a zverejnení výsledkov jasný. Jeho relevantnosť však otázna.

Viacerí odborníci opakovane upozorňujú, že referendum bolo zbytočné a národno-bezpečnostný záujem štátu v tomto prípade prevyšuje názory obyvateľov. Obmedzovanie fungovania letiska na základe referenda je nemožné. Navyše štát neuvažuje o žiadnej americkej základni na Sliači.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Marta Výbošteková.

Sliačania sa v referende vyjadrovali k americkej základni, ktorú podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) nik stavať nechce. „Žiadna americká základňa tam nebola, nie je a nebude. Letisko zostáva v našich rukách,“ ozrejmil

A ako upozorňuje analytik Radovan Bránik, hovorí sa síce o letisku na Sliači, no katastrálne patrí celé pod susedné obce.

„Majú tam okrem letiska Sliač, ktoré je v absolútnej väčšine na katastroch iných obcí, aj formuláciu, že v okolí. Ale nie je určené v akom okolí. Ak by sme sa naozaj rozprávali o nejakej vojenskej základni, tak z vojensko-strategického pohľadu je okolím Bratislava (aj) Budapešť,“ vysvetlil.

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Sliači výsledky referenda zobrali na vedomie, tak im káže zákon, aj keď nie všetci s ním všetci súhlasili. „Ako môže poslanec mesta bojovať s niečím, čo je mimo kataster mesta. Toto mi nejde do hlavy. Pokladám to za drzo absurdné,“ dodal Cyril Palečka.

Primátorka chce osloviť rôzne rezorty

Primátorka Sliača Ľubica Balgová plánuje teraz osloviť rezorty obrany, zahraničia aj kanceláriu prezidentky. „Aby mi poskytli všetky informácie, ktoré sú k tejto zmluve. S otázkou, či sa tu plánuje alebo neplánuje urobiť americká základňa,“ povedala.

Hovorí, že obyvatelia nemali dostatočné informácie a po podpise obrannej dohody s USA sa nie len mestom šírili rôzne konšpirácie. No už v januári po stretnutí s ministrom Naďom aj ona konštatovala.

„Pán minister nás naozaj celú dobu ubezpečoval, že to nebude tak, ako sa to hovorí, že by mal byť pobyt amerických vojsk. Povieme to tak, (že) cudzí vojenskí príslušníci tu budú, ale pôjde len o technický letecký personál. (Ten) bude zatiaľ, hlavne na začiatku, zastrešovať a zaúčať našich technikov,“ uviedla.

Prokuratúra sa už zaoberá podnetom na vydanie protestu prokurátora proti všeobecne záväznému nariadeniu mesta Sliač v miestnom referende, na základe ktorého referendum vyhlásili.

V referende sa zhruba štvrtina oprávnených voličov mesta Sliač vyjadrila v súlade s referendovou otázkou, teda proti americkej základni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál