Na hlavný obsah

V Nemecku sa začína proces s členom komanda vietnamskej tajnej služby

To v lete 2017 uniesla Vietnamca Trina Čuan Thana z Berlína do Hanoja.

V Nemecku sa začína proces s členom komanda vietnamskej tajnej služby
Ilustračná snímka nemeckej vlajky. Foto: Unsplash

V Nemecku sa začína ostro sledovaný proces s členom komanda vietnamskej tajnej služby. Tá v lete 2017 uniesla Vietnamca Trina Čuan Thana z Berlína do Hanoja. Obžalovaný pricestoval v polovici apríla tohto roka z Vietnamu do Česka. Na letisku v Prahe ho zadržala polícia a následne na žiadosť Berlína vydala do rúk nemeckých súdov.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Tibor Macák.

Vietnamec Anh T. L. je kľúčový svedok v prípade, ktorý vyvolal diplomatické napätie medzi Nemeckom a Vietnamom. Nemecká justícia vydala na členov komanda medzinárodné zatykače. Keďže aj jeho meno bolo na zozname hľadaných osôb, česká polícia ho okamžite zadržala.

Podľa nemeckej obžaloby Anh T.L. šoféroval vozidlo, ktorým uneseného Trina Čuan Thana najprv odviezli z miesta únosu v berlínskom parku Tiergarten na vietnamské veľvyslanectvo a potom cez Prahu a Brno k hotelu Bôrik do Bratislavy.

Advokátka uneseného Vietnamca Petra Schlagenhaufová v súvislosti s procesom pre RTVS zdôraznila, že počas pojednávania môžu vyjsť na povrch nové skutočnosti o tom, čo sa 26. júla 2017 odohralo pri vládnom hoteli Bôrik. V ňomsa stretli vietnamský minister vnútra To Lam a jeho vtedajší rezortný kolega Róbert Kaliňák.

Podľa nemeckej advokátky proces môže dať odpoveď aj na to, ako dopravili uneseného Vietnamca na palubu slovenského vládneho špeciálu na bratislavskom letisku, odkiaľ lietadlo odletelo do Moskvy.

Petra Schlagenhaufová očakáva, že proces bude aj impulzom pre slovenskú justíciu a políciu, aby obnovili vyšetrovanie celého prípadu. Podľa nemeckej advokátky existuje veľa indícií o neregulárnych krokoch vtedajšieho slovenského ministerstva vnútra. A to vrátane udelenia osobitného povolenia odcestovať osobe vo vietnamskej delegácii s falošným cestovným pasom, v ktorom nebola ani vstupná pečiatka do schengenského priestoru.

Pojednávania sú naplánované do konca novembra a obžalovanému hrozí niekoľkoročný trest odňatia slobody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál