Na hlavný obsah

Rozvojové krajiny potrebujú pre klimatickú zmenu dva bilióny dolárov ročne

Okrem iného aj na prechod od fosílnych palív.

Rozvojové krajiny potrebujú pre klimatickú zmenu dva bilióny dolárov ročne
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Chudobnejšie krajiny v rozvojovom svete potrebujú do roku 2030 každoročne investície vo výške okolo dvoch biliónov dolárov (zhruba dva bln. eur), aby dokázali efektívne znižovať emisie skleníkových plynov a vyrovnať sa s dôsledkami klimatickej zmeny. 

K tomuto číslu došli ekonómovia vo svojej správe vypracovanej pre klimatický samit OSN, napísal denník The Guardian.

Chudobnejšie krajiny potrebujú finančné zdroje na to, aby mohli prejsť od fosílnych palív k čistejším zdrojom energie a riešiť problémy, ktoré klimatická zmena už spôsobila alebo do budúcnosti spôsobí.

Podľa autorov štúdie by mal do týchto krajín každoročne najmenej jeden bilión dolárov prúdiť od vlád bohatších štátov, súkromných investorov a rozvojových bánk. Zvyšok by mali tieto krajiny získať zo svojich verejných zdrojov aj zo súkromného sektora.

V súčasnosti sa ročné investície do ekonomík rozvojových krajín pohybujú v ráde 500 miliárd dolárov (asi 500 mld. eur).

Jedným z hlavných autorov stostranovej správy, ktorú si objednali britská a egyptská vláda, je ekonóm Nicholas Stern, ktorý sa dlhodobo venuje ekonomickým súvislostiam globálneho otepľovania.

„Bohaté krajiny by si mali uvedomiť, že investovať do klimatických opatrení na rozvíjajúcich sa trhoch a v rozvojových krajinách je v ich vlastnom záujme. Ide tiež o otázku spravodlivosti, ak zoberieme do úvahy ďalekosiahle dosahy vysokých emisií v súčasnosti aj v minulosti,“ uviedol Stern.

„V budúcej dekáde zaznamenajú najväčšie rozšírenie energetickej infraštruktúry a rast spotreby rozvojové krajiny. Ak zostanú závislé od fosílnych palív a emisií, potom sa svet nebezpečným zmenám klímy nevyhne. To bude znamenať skazu pre miliardy ľudí nielen v chudobných, ale aj v bohatých štátoch,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet