Na hlavný obsah

V Chersone zavládla eufória, ľudia oslavujú

Posledných osem mesiacov museli žiť pod ruskou okupáciou.

Posledných osem mesiacov museli žiť pod ruskou okupáciou. Mnoho miestnych zažilo mučenie, prežívalo v otrasných podmienkach, teraz ale v uliciach ukrajinského Chersonu zavládla eufória, opísal spravodajca americkej televíznej stanice CN.

Ten bol jedným z prvých západných novinárov, ktorý sa v sobotu (12. 11.) do mesta dostal. Dobrú náladu obyvateľom podľa neho nekazilo ani to, že sú takmer bez vody, bez elektriny a bez internetového spojenia.

„Sme slobodní, nie sme otroci, sme Ukrajinci,“ povedala reportérovi Nicovi Robertsonovi jedna z miestnych žien, Olga. Na hlavnom chersonskom námestí niektorí spievali ukrajinskú hymnu, zatiaľ čo druhí skandovali Sláva Ukrajine.

Prechádzajúci ukrajinskí vojaci vítali zakaždým jasaním a na všetkých budovách sa snažili vztýčiť ukrajinské vlajky.

„Mali sme hrôzu z ruskej armády, báli sme sa vojakov, ktorí mohli kedykoľvek prísť k nám domov, len otvoriť dvere a kradnúť, unášať ľudí, mučiť ich,“ uviedla Olga.

Do ulíc vyšli slobodne

Teraz ale ľudia konečne vyšli slobodne do ulíc, zaplavili centrálne námestie a mohli sa obliecť do ukrajinských vlajok. „Ľudia tu objímajú vojakov. Všetci sa prišli pozrieť von, ako to vyzerá, keď ste konečne slobodní,“ opísal atmosféru spravodajca CNN.

Náladu v oslobodenom meste priblížil aj reportér britskej televíznej stanice Sky News Alex Rossi. Ľudia sa podľa neho začali schádzať k oslavám už od skorého rána. Ako opísal, miestni ľudia s nadšením a slzami v očiach objímali všetkých novoprichádzajúcich, od vojakov po novinárov.

Armáda sa podľa neho teraz snaží v meste sprevádzkovať internet, aby sa obyvatelia Chersonu konečne po niekoľkých mesiacoch mohli spojiť so svojimi blízkymi a povedať im, že sú v poriadku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet