Na hlavný obsah

Ruská štátna televízia v posledných dvoch dňoch o Chersone prakticky mlčí

Upozornil na to nezávislý ruský spravodajský portál Meduza.

Ruská štátna televízia v posledných dvoch dňoch o Chersone prakticky mlčí
Protest Ukrajincov proti ruskej okupačnej správe v Chersone. Foto: TASR/AP

Ruská štátna televízia prakticky mlčí o poslednom vývoji v Chersone na juhu Ukrajiny, do ktorého v piatok (11. 11.) vstúpili ukrajinské jednotky po tom, čo ho opustila ruská armáda. V piatok večer na to upozornil nezávislý ruský spravodajský portál Meduza.

Podľa neho napríklad v piatkových denných spravodajských reláciách na Prvom kanáli, známej stanici spájanej s prokremeľskou propagandou, alebo na podobne zameranej stanici Rossija 1 nepadla o sťahovaní ruských vojakov z Chersonu ani zmienka.

O čom informovali?

Prvý kanál rovnako ako stanica Rossija 1 alebo NTV v stredu (9. 11.) večer v spravodajských reláciách ukázali celý zhruba desaťminútový videozáznam ruského ministerstva obrany. V ňom šéf rezortu Sergej Šojgu nariadil stiahnutie ruských vojsk za rieku Dnepr.

Prvý kanál a Rossija 1 tiež odvysielali reportáže o tom, ako obyvatelia Chersonskej oblasti na výzvu ruských úradov opúšťajú región a dostávajú bývanie v ruskom Stavropole. Potom ale podľa Meduzy minimálne deň a pol ani jedna z menovaných staníc situáciu pri Chersone nijako nekomentovala.

Počas piatku NTV uviedla, že ruská protivzdušná obrana pri presune ruských vojsk na ľavý breh odrazila ukrajinské útoky. A tiež, že za Dneper sa prepravilo už 115 000 civilistov. Spomenula tiež zrútenie už skôr poničeného Antonivského mosta cez Dneper.

Urobila tak po tom, čo ruské ministerstvo obrany na sociálnych sieťach oznámilo, že sa sťahovanie vojsk za Dneper skončilo. O sťahovaní Rusov v piatkových denných reláciách mlčala aj stanica Rossija 1, ktorá opäť vysielala iba reportáže o tom, ako Rusko ďalej prijíma „utečencov“.

Hlavným článkom na webe ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti bola okolo deviatej SEČ správa s titulkom „Ukrajinskí vojaci utekali z obce Opytne“, ktorá sa týka údajného vytlačenia ukrajinských síl z tejto obce blízko Donecku. Tá mala pred vojnou necelých 2 000 obyvateľov.

Pošramotenie povesti?

Ruské stiahnutie z Chersonu je verejným priznaním ťažkostí ruskej armády a prináša značné škody na povesti. Uviedlo to britské ministerstvo obrany v pravidelnom situačnom prehľade, zostavovanom na základe poznatkov vojenskej rozviedky.

Britské ministerstvo pripomenulo, že v piatok ruské ministerstvo obrany vyhlásilo, že dokončilo stiahnutie ruských jednotiek z Chersonu a že ruské sily v rámci tohto stiahnutia zničili cestné a železničné mosty cez rieku Dneper.

Londýn považuje za pravdepodobné, že sa Rusko stále pokúša evakuovať sily z iných miest cez Dneper do pozícií na východnom brehu, ktoré sa dajú lepšie obhajovať.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) si v zvodke udalostí na ukrajinskom bojisku všíma postup ukrajinských síl, dokončujúcich oslobodenie pravobrežnej, západnej časti Chersonskej oblasti, a reakcie ruských vojnových blogerov na stiahnutie z Chersonu. Tá bola zdržanlivejšia, ako sa dalo čakať vzhľadom na ostrú kritiku ministerstva obrany za ústup za Dneper.

Časť ruských vojakov zrejme ešte zostáva na západnom brehu, ale ich počet nemožno podľa ISW odhadnúť. Pravdepodobne sa pokúsiu ustúpiť, ale nedá sa vylúčiť, že niektorí Rusi si zvolia partizánsky boj v malých skupinách.

Analytici však usudzujú, že ruské sily sa pripravili o možnosť udržať územie na západnom brehu. Zničením mostov cez Dneper sa ruské sily pokúšajú zastaviť postup ukrajinských jednotiek do centrálnej časti Chersonskej oblasti.

Snímky z družíc rovnako potvrdzujú, že ruské vojská vybudovali dve obranné línie južne od Dnepra. Snahy posilniť postavenie na ľavom brehu zrejme budú pokračovať v ďalších dňoch, predpovedal ISW.

Ukrajinský generálny štáb v sobotu uviedol, že Rusko od vpádu na Ukrajinu pred 262 dňami prišlo už o približne 80 210 vojakov, čo je o 810 viac ako pred 24 hodinami, 2 838 tankov, 5 730 obrnených vozidiel a 1 829 diel.

Tvrdenia znepriatelených strán nemožno vo vojnových podmienkach overiť z nezávislých zdrojov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet