Na hlavný obsah

Sunak neohlásene navštívil Kyjev, rokoval s prezidentom Zelenským

Hovorili spolu o globálnej bezpečnostnej situácii aj o vzájomných vzťahoch.

Sunak neohlásene navštívil Kyjev, rokoval s prezidentom Zelenským
Na snímke zľava britský premiér Rishi Sunak a sprava ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: ČTK / AP

Britský premiér Rishi Sunak v sobotu (19. 11.) neohlásene pricestoval do Kyjeva, kde sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. 

Hovorili spolu o globálnej bezpečnostnej situácii aj o vzájomných vzťahoch. Napísal to Zelenskyj na telegrame, kde zverejnil aj video britskej návštevy. Sunak oznámil, že Británia Ukrajine poskytne balík protivzdušnej obrany za 50 miliónov libier (približne 57 457 120,50 eur).

„Ukrajina a Británia sú najsilnejšími spojencami od prvých dní vojny. Počas stretnutia sme prebrali tie najdôležitejšie záležitosti pre obe krajiny aj pre globálnu bezpečnosť,“ uviedol ukrajinský prezident, ktorého krajina od februára čelí vojnovej agresii Ruska.

„Británia vie, čo znamená bojovať za slobodu. Sme s vami až do konca,“ napísal na twitteri Sunak. „Poskytujeme novú protivzdušnú obranu, vrátane protilietadlových diel, radarového a protidronového vybavenia a posilníme humanitárnu podporu vzhľadom na nadchádzajúcu tuhú zimu,“ uviedol premiér vo vyhlásení.

Ukrajina od svojich západných spojencov žiada protivzdušnú obranu vzhľadom na ruské vzdušné útoky. Tie od začiatku októbra mieria na ukrajinské mestá a tamojšiu energetickú infraštruktúru.

Ukrajinu od začiatku ruskej agresie navštívil aj Sunakov predchodca Boris Johnson, ktorý do ukrajinskej metropoly zavítal hneď trikrát.

Londýn, ktorý patrí k najbližším spojencom Ukrajiny, tento rok sľúbil poskytnúť Kyjevu pomoc vo výške 2,3 miliardy libier (približne 2 643 027 543,00 eur). Podobne ako iné západné krajiny Ukrajine zaslal vojenské vybavenie či pomáha s výcvikom pre ukrajinských vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet