Na hlavný obsah

Cieľom Severnej Kórey je mať najsilnejšie jadrové sily na svete

Vyhlásil to vodca KĽDR Kim Čong-un.

Cieľom Severnej Kórey je mať najsilnejšie jadrové sily na svete
Severokórejský vodca Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Severokórejský vodca Kim Čong-un vyhlásil, že cieľom jeho krajiny je mať najmocnejšie jadrové sily na svete. Kim sa tak vyjadril pri ceremoniáli, keď povýšil niekoľko desiatok armádnych dôstojníkov podieľajúcich sa na nedávnom odpálení najväčšej severokórejskej balistickej strely. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na štátne médiá KĽDR.

Severná Kórea v poslednom čase otestovala desiatky rôznych striel. Minulý týždeň v piatok (25. 11.) skúšobne odpálila medzikontinentálnu balistickú raketu (ICBM), ktorá by podľa japonského ministerstva obrany dokázala zasiahnuť pevninskú časť USA. Na test strely Hwasong-17 Kim Čong-un osobne dohliadal.

„Budovanie jadrových síl spoľahlivo ochráni dôstojnosť a suverenitu štátu,“ vyhlásil Kim. „Konečným cieľom je vlastniť najmocnejšie strategické sily sveta, sily, ktoré sú v tomto storočí bezprecedentné,“ dodal.

Strelu Hwasong-17 označil Kim za „najmocnejšiu strategickú zbraň sveta“, ktorá podľa neho ukazuje odhodlanie a schopnosť Pchjongjangu vybudovať najsilnejšiu armádu sveta. Severokórejskí vedci urobili „úžasný pokrok vo vývoji technológie nasadzovania jadrových hlavíc na balistické strely“, dodal Kim bez ďalších podrobností.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet