Na hlavný obsah

Poslanie mravnostnej polície v Iráne skončilo, povedal hovorca jednotky

O jej osude panujú pochybnosti od soboty.

Poslanie mravnostnej polície v Iráne skončilo, povedal hovorca jednotky
Na snímke iránske ženy. Foto: Twitter/NowMyNews

Poslanie iránskej mravnostnej polície skončilo. Štát by však mal vytvoriť nové spôsoby, ako vymáhať zákony, ktoré sa týkajú povinného nosenia hidžábu. Podľa stanice RFE / RL to v rozhovore s iránskou tlačou povedal hovorca tejto policajnej jednotky Alí Chán Mohammadi.

O osude tejto policajnej jednotky panujú nejasnosti od soboty (3. 12.), keď jej zrušenie naznačil iránsky generálny prokurátor Mohammad Džafar Montazerí. Podľa viacerých miestnych médií boli ale jeho slová zle pochopené a hliadky dohliadajúce na aplikáciu mravnostných zákonov aj naďalej pôsobia v iránskych uliciach.

Podľa hovorcu polície sa teraz v Iráne vedie debata o povinnom zahalení hlavy žien a o cudnosti. Úrady podľa neho uvažujú o tom, ako sa postaviť k tejto otázke. „Podľa nás by sa malo zostať v rámci (islamského práva) šaría a ľudia by mali zákon dodržiavať, aby sme mohli vytvoriť mierumilovnejšiu atmosféru,“ cituje stanica RFE / RL pondelkové (5. 12.) vyjadrenie hovorcu.

Podľa stanice RFE/RL je vyhlásenie hovorcu prvým potvrdením zrušenia policajnej jednotky zo strany výkonných orgánov. Dovtedy sa k situácii mravnostnej polície nevyjadrili ministerstvo vnútra ani špičky bezpečnostných zborov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet