Na hlavný obsah

Ministerstvo spravodlivosti žiada voči Trumpovi konanie za pohŕdanie súdom

Dôvodom má byť neuposlúchnutie výzvy na vrátenie tajných dokumentov.

Ministerstvo spravodlivosti žiada voči Trumpovi konanie za pohŕdanie súdom
Bývalý americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Americké ministerstvo spravodlivosti požiadalo federálnu sudkyňu, aby voči právnikom bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa začala konanie za pohŕdanie súdom. Informovali o tom vo štvrtok (8. 12.) agentúry DPA a Reuters.

Dôvodom má byť neuposlúchnutie výzvy na vrátenie všetkých tajných dokumentov, ktoré má exprezident u seba. Trumpovi právnici opakovane odmietli poveriť osobu podpisom dokumentov, ktoré potvrdzujú, že všetky utajené materiály sa vrátili federálnej vláde.

Sudkyňa federálneho súdu vo Washingtone Beryl Howellová o tejto žiadosti ešte nerozhodla, píše Reuters s odvolaním na denník Washington Post. Súdne vypočúvanie je na pláne v piatok (9. 12.).

V prípade, ak Howellová pohŕdanie súdom potvrdí, môže exprezidentovmu tímu udeliť finančnú pokutu, píše DPA.

Trumpov tím uviedol, že takáto žiadosť je bezdôvodná. Ministerstvo spravodlivosti sa k žiadosti odmietlo vyjadriť.

Exprezidentov hovorca uviedol, že Trumpovi právnici aj naďalej spolupracujú a koanjú transparentne. Vyšetrovanie vedené voči Trumpovi označil za „hon na čarodejnice“.

Razia vo floridskom sídle

Agenti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) pri razii z 8. augusta prehľadali Trumpovo floridské sídlo Mar-a-Lago a našli tam viac než 11 000 dokumentov a fotografií. Približne 100 z nich podliehalo rôznemu stupňu utajenia.

Americké ministerstvo spravodlivosti v tejto súvislosti vyšetruje Donalda Trumpa pre podozrenie z nezákonného prechovávania tajných materiálov. Tiež z krádeže vládnych dokumentov a marenia výkonu spravodlivosti.

Utajené dokumenty si mal Trump odniesť z Bieleho domu pri svojom odchode v januári 2021.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet