Na hlavný obsah

Amsterdam chce znížiť rýchlosť v meste na 30 kilometrov za hodinu

Podľa vedenia mesta to zníži počet nehôd o 20 až 30 percent.

Amsterdam chce znížiť rýchlosť v meste na 30 kilometrov za hodinu
Ilustračná snímka cestnej premávky v Amsterdame. Foto: Unsplash

Amsterdam chce obmedziť rýchlosť na 30 kilometrov za hodinu na 80 percentách ciest a ulíc v meste. Toto opatrenie by mohlo začať platiť od decembra budúceho roka.

Oznámilo to vedenie mesta, ktoré dúfa, že sa tak doprava stane „tichšou a bezpečnejšou“. Konečné rozhodnutie prijme mestská rada v januári, informovala tlačová agentúra DPA.

Prieskum medzi obyvateľmi mesta ukázal, že 67 percent z nich považuje dopravu v okolí svojich domovov za nebezpečnú. Celkovo 83 percent respondentov sa domnieva, že jednou z príčin tohto nebezpečenstva je vysoká rýchlosť.

Zníži sa počet nehôd

Každý rok v Amsterdame zomrie na cestách približne 20 ľudí a ďalších 800 sa zraní. Zníženie maximálnej rýchlosti z 50 na 30 kilometrov za hodinu skráti brzdnú dráhu na polovicu. Podľa vedenia mesta sa tak zníži počet nehôd o 20 až 30 percent.

Aby bola mestská rada na zmenu pripravená, v priebehu budúceho roka upraví svetelnú signalizáciu a doplní potrebné dopravné značky. Amsterdam chce zabezpečiť dodržiavanie pravidiel posilnením mestských kamerových systémov.

Vozidlá verejnej dopravy, ktoré využívajú vyhradené jazdné pruhy v meste, oslobodia od zníženia rýchlosti.

Paríž už pred rokom zaviedol zníženie rýchlosti na väčšine ulíc na 30 kilometrov. Podľa agentúry DPA plánuje rovnaký krok v nadchádzajúcom roku aj niekoľko ďalších veľkých holandských miest, ako napríklad Rotterdam, Haag a Utrecht.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet