Na hlavný obsah

Cestným pirátom v Rakúsku môže hroziť zhabanie auta

Ministerka dopravy si myslí, že súčasné tresty nestačia.

Cestným pirátom v Rakúsku môže hroziť zhabanie auta
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Vodičom, ktorí výrazne prekročia rýchlostný limit, bude v Rakúsku zrejme hroziť až zhabanie automobilu. Sprísnenie postihov cestných pirátov, ktorí svojím správaním opakovane ohrozujú životy druhých, predstavila v pondelok (5. 12.) ministerka dopravy za Zelených Leonore Gewesslerová.

Prípady, keď pre notoricky nedisciplinovaných vodičov zomierajú na cestách ľudia, podľa ministerky dokazujú, že súčasné tresty nestačia. Gewesslerová navrhuje, aby vodič, ktorý povolenú rýchlosť prekročí o 60 kilometrov za hodinu v obci a o viac ako 70 kilometrov za hodinu mimo obce, prišiel dočasne nielen o vodičský preukaz, ale na dva týždne aj o auto.

Ak ho pre výrazné porušenie rýchlostného limitu trestali už v minulosti alebo je už jeho prvý prehrešok mimoriadne vážny, úrady budú môcť jeho auto predať v dražbe, píše denník Die Presse na svojej internetovej stránke.

Gewesslerová povedala, že krajné riešenie, akým je zhabanie automobilu, sa týka ojedinelých prípadov ľudí, u ktorých sa auto dá považovať za „nástroj zločinu“.

Podľa Die Presse by nové postihy mohli začať platiť od polovice budúceho roka. Rakúsko tresty pre hriešnikov za volantom sprísnilo len nedávno.

Účastníkom ilegálnych cestných pretekov hrozí pokuta vo výške až 10 000 eur. Polícia im môže na tri dni odobrať kľúče od auta a tabuľky so štátnou poznávacou značkou, aby im zabránila v ďalšej jazde. Bez vodičského preukazu sa musia zaobísť najmenej pol roka.

Vodičom, ktorí sa síce žiadneho nepovoleného preteku nezúčastňujú, ale aj tak výrazne prekročia povolenú rýchlosť, hrozí pokuta 5 000 eur. Predtým to bolo 2 180 eur.

Osobné automobily môžu v Rakúsku jazdiť v obci rýchlosťou 50km/h. Mimo obce potom rýchlosťou 100 km/h a na diaľnici 130 km/h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet