Na hlavný obsah

V centre Berlína prasklo obrovské akvárium, voda z neho sa rozliala po okolí

Záchranári zisťujú, či niekto nebol zranený.

V centre Berlína prasklo obrovské akvárium, voda z neho sa rozliala po okolí
Obrovské akvárium je súčasťou hotelového komplexu neďaleko námestia Alexanderplatz. Žili v ňom tropické ryby. Foto: twitter/Yettio Travel Mag

V centre Berlína prasklo obrie akvárium, ktoré bolo súčasťou komplexu s hotelom a ďalšími službami, a do okolia sa z neho rozliala voda. Uzavreli preto dôležitú dopravnú tepnu, ulicu Karola Liebknechta.

Podľa polície zranenia utrpeli dvaja ľudia, ktorých odviezli do nemocnice. Polícia vylúčila, že by išlo o útok, denník Bild uviedol, že akvárium prasklo pre únavu materiálu napriek tomu, že nedávno prešlo rekonštrukciou. Primátorka Berlína Franziska Giffeyová situáciu na mieste opísala ako „ozajstné tsunami“.

„Na vozovke je mimoriadne množstvo vody,“ varoval dopravný podnik. Počasie v Berlíne je mrazivé, teploty sa majú podľa predpovede udržať pod nulou počas celého dňa aj cez víkend.

Obrovské akvárium je súčasťou hotelového komplexu neďaleko námestia Alexanderplatz. Internetový portál televízie ntv uvádza, že v piatok (16. 12.) okolo 05.45 h sa ozvala hlasná rana a na ulicu vyletela časť fasády hotela. Pre stovky hostí incident znamenal nútené vysťahovanie.

Výbuch bol taký silný, že ho zaznamenali dva seizmografy v Berlíne. Na záberoch užívateľov sociálnych sietí sú vidieť trosky akvária v rozsiahlej hale a ako medzi nimi prechádzajú záchranári so svetlami na prilbách.

„Prízemie je celé v troskách,“ opísal hovorca hasičov. Z hotela vyviedli asi 300 ľudí. Na miesto prišli hasiči s pátracími psami.

Berlínska primátorka Giffeyová na mieste povedala, že je nutné vyšetriť, ako sa niečo také mohlo stať. Bolo podľa nej obrovským šťastím, že akvárium prasklo skoré ráno, keď pri ňom ešte neboli návštevníci.

V akváriu žilo asi 1 500 tropických rýb, bolo v ňom zastúpených okolo sto druhov. Majiteľ tejto vyhľadávanej turistickej atrakcie na internete uvádza, že ide o „najväčšie voľne stojace akvárium valcovitého tvaru na svete“.

Rekonštrukcia

V uplynulých dva a pol rokoch ho rekonštruovali. Vymenili napríklad silikónové tesnenia. Otvorili ho až tento rok v lete. Išlo o nádrž z plexiskla s výškou 16 metrov a priemerom 11,5 metra. Naplnená bola miliónom litrov slanej vody a návštevníci sa mohli zviezť výťahom vo vnútri valca.

To, že by akvárium mohlo prasknúť pre únavu materiálu, potvrdila agentúre DPA Iris Sprangerová. „Vyšetrovanie príčin nie je samozrejme ešte na konci, prvé náznaky ale ukazujú na únavu materiálu,“ povedala.

Akvárium bolo súčasťou expozície podvodného sveta nazvanej Sealife. Iné akváriá a nádrže, ktoré sa v komplexe nachádzajú, poškodené nie sú, hasiči ich ale skontrolujú.

Ryby, ktoré v nádrži žili, uhynuli. Peta, organizácia zasadzujúca sa za práva zvierat, chce pre to podať trestné oznámenie. „Zjavne tu bolo nedbalo zaobchádzané so životmi nejakých 1 500 rýb,“ povedal hovorca organizácie. Zničenie akvária označil za „obrovskú, človekom spôsobenú tragédiu“. Akvárium by podľa neho už nemalo byť obnovované.

DPA pripomína, že podobné prípady sa stali v minulosti aj inde, aj keď neboli takého rozsahu ako ten berlínsky. Napríklad v decembri 2012 prasklo niekoľko centimetrov silné sklo akvária so žralokmi, ktoré bolo pod šírym nebom v obchodnom centre v čínskom Šanghaji.

Zranenia utrpelo 16 ľudí. K nešťastiu prispel mráz, ktorý vonku panoval, teplá voda v nádrži a slabý materiál.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet