Na hlavný obsah

Väčšiu časť lupu z drážďanskej Zelenej klenby zaistili policajti v Berlíne

Išlo o 31 častí koristi.

Väčšiu časť lupu z drážďanskej Zelenej klenby zaistili policajti v Berlíne
Na snímke návštevníci drážďanskej barokovej klenotnice Zelená klenba. Foto: ČTK / AP / Jens Meyer

Viac ako tri roky po vlámaní do drážďanskej barokovej klenotnice Grünes Gewölbe (Zelená klenba) našli vyšetrovatelia väčšiu časť lupu v Berlíne.

V noci na sobotu (17. 12.) zaistili v nemeckom hlavnom meste 31 častí koristi, oznámili podľa agentúry DPA polícia a prokuratúra. Zaistené kusy boli v sprievode špeciálnych policajných síl prepravené do Drážďan.

V saskej metropole nájdené predmety najskôr preskúmajú kriminalisti a následne aj experti zo saských umeleckých zbierok. Majú zistiť, či sú jednotlivé položky pravé a kompletné.

Podľa doterajších zistení sa niektoré exponáty pravdepodobne zachovali celé. Ide napríklad o ozdobu klobúka a náprsnú hviezdu k poľskému Radu Bieleho orla s briliantmi.

Viaceré otázky však podľa médií zostávajú nezodpovedané. Úrady napríklad nespresnili miesto nálezu, ani podrobnosti k stavu šperkov.

Vyšetrovacie orgány uviedli, že nálezu cenných predmetov predchádzali rozhovory s právnikmi pravdepodobných páchateľov.

Od začiatku roka sa v Drážďanoch koná proces so šiestimi osobami obžalovanými zo závažnej organizovanej krádeže, podpaľačstva a obzvlášť závažného podpaľačstva.

Medzi obhajcami obžalovaných a prokuratúrou sa za účasti súdu rokovalo aj o možnom návrate ukradnutých predmetov, ktoré sú ešte k dispozícii, uviedli polícia a prokuratúra.

Oznámenie ďalších podrobností k prípadnej dohode však nie je možné. „Všetko ostatné je teraz vyhradené priebehu hlavného pojednávania pred krajinským súdom v Drážďanoch,“ dodal hovorca drážďanského prokurátora Jürgen Schmidt.

Reakcie po nájdení exponátov

Šéfka drážďanských umeleckých zbierok Marion Ackermannová dala najavo úľavu z toho, že sa exponáty našli a poďakovala vyšetrovateľom. Ona sama vraj posledné tri roky „hlboko verila“, že sa ukradnuté klenoty opäť vynoria.

Podľa nej totiž nič nenasvedčovalo tomu, že by sa už niekde objavili alebo sa predali. Keď však človek na štvrtú adventnú nedeľu (18. 12.) dostane takú úžasnú správu, verí na „vianočný zázrak“, povedala Ackermannová. V uliciach Drážďan sa podľa nej správa rozšírila ako lavína.

„Sasko hovorí: Ďakujem,“ odkázal polícii a justícii saský krajinský premiér Michael Kretschmer. Podľa saskej ministerky kultúry Barbary Klepschovej úspech vyšetrujúcich orgánov ukazuje, „že sa aj tri roky po tejto bolestivej lúpeži oplatí nestrácať nádej a sledovať všetky stopy, ktoré sa naskytnú“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet