Kontrolóri ich našli v grapefruitoch, pomarančoch aj citrónoch. Zvýšené množstvo pesticídov obsahujú najmä plodiny z tretích krajín. Kupujeme si ich najmä teraz – počas zimy.
Zvyšky pesticídov boli vlani v takmer 70 % kontrolovaného ovocia a zeleniny. Pri plodoch zo Slovenska bol výskyt do 50 %, pri zahraničných sú čísla výrazne vyššie.
Problémom sú nadlimitné množstvá rezíduí, ktoré najčastejšie vykazujú plody z tretích krajín. Opakovane sa objavujú v dovezených citrusoch, vyskytli sa však aj v goji, hruškách či hrozne. Ak sa objavia na pultoch, úrady ich z trhu sťahujú.
„Pre bežných spotrebiteľov sú nebezpečné, pokiaľ ich budeme prijímať dlhodobo vo zvýšenej miere,“ vysvetľuje odborník na pesticídy Kamil Hudec.
Pozrite si celú reportáž RTVS:
Na Slovensku by množstvo používaných pesticídov malo v budúcnosti klesať. Súčasné poľnohospodárstvo sa však bez nich podľa odborníka nezaobíde.
„Celkovo sa na Slovensku pesticídy používajú v nižšej miere ako v členských štátoch. Navrhli sme celkovo 60 opatrení. Jedným z kľúčových cieľov je zníženie používania najrizikovejších prípravkov,“ avizuje hovorca ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Andrej Wallner.
Reziduá pesticídov kontrolujú úrady pravidelne aj v ďalších potravinách, vrátane detskej výživy či živočíšnych výrobkov. Prekročenie limitov v uplynulých troch rokoch v tejto skupine potravín nezaznamenali.