Na hlavný obsah

Na Ukrajinu vraj mieri viac ako 120 rakiet

V Kyjeve úlomky rakiet zasiahli obytné domy.

Na Ukrajinu vraj mieri viac ako 120 rakiet
Barman pripravuje nápoj pomocou čelovej lampy počas výpadku elektriny v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. Foto: TASR/AP

Ukrajina vo štvrtok (29. 12.) ráno oznámila novú vlnu ruských raketových útokov. Vo viacerých mestách vrátane Kyjeva boli počuť výbuchy, ktoré sú ale podľa úradov dôsledkom práce systémov ukrajinskej protivzdušnej obrany zostreľujúcich prilietajúce rakety.

Mychajlo Podoljak z kancelárie ukrajinského prezidenta v príspevku na twitteri varoval, že na krajinu zamierilo vyše 120 rakiet.

V Kyjeve, kde úlomky rakiet zasiahli dva obytné domy, sú podľa starostu mesta Vitalija Klička najmenej traja zranení vrátane 14-ročného dievčaťa. V očakávaní výpadkov elektriny vyzval na sociálnych sieťach obyvateľov Kyjeva, aby si nabili telefóny a urobili si zásoby vody.

Poradca ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč v príspevku na sociálnej sieti facebook varoval, že na krajinu mieri vo viacerých vlnách viac ako 100 rakiet, informovala agentúra Reuters.

Podľa svedkov a ukrajinských médií boli výbuchy počuť v Kyjeve, Žytomyre a Odese. Nad ránom sa ozvali sirény varujúce pred vzdušnými útokmi ako v metropole, tak v južných oblastiach okolo Chersonu a Mykolajiva a v západnej oblasti Žytomyru.

„V hlavnom meste bol vyhlásený poplach! Prosím, bežte do krytov!“ napísalo vojenské velenie v Kyjeve na sociálnej sieti telegram.

Podľa šéfa rozviedky sú boje na Ukrajine v patovej situácii a ani Ukrajina ani Rusko nevedia urobiť podstatný pokrok. „Situácia jednoducho uviazla, neposúva sa,“ povedal Budanov. Dodal, že Rusko je v slepej uličke, ale Ukrajina ho „nemôže kompletne poraziť vo všetkých smeroch“, zatiaľ čo čaká na nové zbrane.

Zasiahli Ľvov

Nové rozsiahle raketové útoky postihli aj mesto Ľvov. Informoval o tom starosta mesta Andrij Sadovyj, ktorého citovala webová stránka britskej spravodajskej televízie Sky News.

Sadovyj na Twitteri napísal: „Ľvov zasiahlo päť rakiet. Príslušné služby boli vyslané na miesto. Zisťujeme ďalšie informácie.“

Mesto sa ocitlo z 90 percent bez elektriny, oznámil jeho starosta Andrij Sadovyj. Zásah jednej z mestských štvrtí hlási tiež Charkov na východe Ukrajiny.

Ľvov sa nachádza na západe Ukrajiny približne 65 kilometrov od poľských hraníc a pred bojmi doň ušlo mnoho civilistov, ktorí odtiaľ často pokračujú v ceste do Poľska.

Poplach vyhlásili vo viacerých mestách

V Charkove na východe Ukrajiny rakety podľa prvých informácií zasiahli jednu z mestských štvrtí, oznámil starosta mesta Ihor Terechov na sociálnej sieti telegram. Informácie o prípadných obetiach alebo ranených podľa neho zatiaľ nie sú.

V Odese na juhu krajiny zasiahli úlomky rakety obytný dom, informoval ruský servis BBC. V Odeskej oblasti rovnako ako aj inde ohlásili odstávky elektriny, ktorých cieľom je minimalizovať potenciálne škody na energetickej infraštruktúre.

Nad ránom sa ozvali sirény varujúce pred vzdušnými útokmi ako v metropole, tak v južných oblastiach okolo Chersonu a Mykolajiva a v západnej oblasti Žytomyru. Do ôsmej hodiny miestneho času (siedmej hodiny SEČ) bol podľa grafiky zverejnenej agentúrou Unian letecký poplach rozšírený na celú Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet