Na hlavný obsah

Španielsko sa pridáva k obmedzeniam pre cestujúcich z Číny

Vyžadovať bude test alebo doklad o očkovaní.

Cestujúci kráča okolo nápisu pre testovacie stredisko na ochorenie COVID-19 na medzinárodnom letisku v juhokórejskom meste Inčchon.
Cestujúci kráča okolo nápisu pre testovacie stredisko na ochorenie COVID-19 na medzinárodnom letisku v juhokórejskom meste Inčchon.Foto: TASR/AP

Španielsko bude od všetkých cestujúcich z Číny požadovať negatívny test na covid alebo doklad, že sú plne zaočkovaní. Oznámila to v piatok (30. 12.) ministerka zdravotníctva Carolina Dariasová. V minulých dňoch podobné opatrenia prijali napríklad Spojené štáty, Taliansko či India a Japonsko.

Podľa Dariasovej treba kontroly zaviesť okrem iného pre nedostatok informácií od čínskych úradov.

„Tak na medzinárodnej, ako aj na národnej úrovni máme obavy okolo vývoja prípadov v Číne a ťažkostí, ktoré máme pri snahe korektne posúdiť situáciu s covidom vzhľadom na nedostatočné informácie, ktoré sú k dispozícii,“ povedala novinárom Dariasová. Madrid podľa nej nalieha na EÚ, aby zaujala spoločný postoj.

Povinnosť predložiť negatívny test na covid zavádza pre pasažierov lietadiel z Číny tiež Izrael, oznámil to nový minister zdravotníctva Arje Deri.

„Rozhodli sme o tom, že zahraničným aerolíniám nariadime, aby prijímali do letov z Číny iba tých pasažierov, ktorí majú negatívny test na covid,“ uviedol vo vyhlásení izraelský minister Deri, ktorý do funkcie nastúpil vo štvrtok (29. 12.).

V Číne po uvoľnení dovtedy prísnych protipandemických pravidiel začiatkom tohto mesiaca začal prudko rásť počet infikovaných. Oficiálne štatistiky však tvrdia, že v krajine na covid zomiera iba jednociferný počet pacientov denne. Denná bilancia o počte infikovaných sa nezverejňuje vôbec.

Južná Kórea a Malajzia

Medzi krajiny, ktoré vyžadujú od cestujúcich z Číny negatívny test, sa dnes pridala tiež Južná Kórea. Oznámil to v piatok podľa agentúry Reuters premiér Han Duk-so.

Cestujúci z Číny sa pred cestou do Južnej Kórey budú musieť preukázať negatívnym testom a ďalší budú musieť podstúpiť po príchode, uviedol premiér. Do konca januára Južná Kórea tiež obmedzí vydávanie krátkodobých víz a všetky lety zo susednej krajiny budú pristávať len na medzinárodnom letisku v Soule. 

„Pripravíme sa aj na prísnejšie opatrenia, ak sa situácia zhorší, ak zaznamenáme rýchly rast prípadov nákazy spojených s novými príchodmi, či ak sa objaví nový variant,“ uviedol juhokórejský premiér Han.

Meranie telesnej teploty a testovanie odpadových vôd z lietadiel prilietajúcich z Číny na prítomnosť koronavírusu zavádza Malajzia.

„Malajzia bude merať telesnú teplotu všetkých prichádzajúcich cestujúcich, vrátane tých z Číny. Ľudia s horúčkou alebo inými príznakmi budú testovaní na covid,“ povedal Zaliha Mustafa, malajský minister zdravotníctva.

Krajina tiež plánuje testovanie prítomnosti koronavírusu a jeho prípadných nových variant v odpadových vodách lietadiel prilietajúcich z Číny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet