Na hlavný obsah

EÚ odporúča analyzovať odpadové vody na letiskách

Dôvodom sú nové varianty koronavírusu.

EÚ odporúča analyzovať odpadové vody na letiskách
Ilustračná snímka letiska. Foto: Pixabay

Členské štáty Európskej únie by mali okamžite začať s genómovým sekvenovaním vzoriek odobratých ľuďom s pozitívnym testom na koronavírus. Tiež s monitorovaním odpadových vôd, predovšetkým na letiskách.

V súvislosti s prudkým šírením koronavírusu v Číne to v liste ministrom zdravotníctva európskej dvadsaťsedmičky odporučila eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová.

List je podľa agentúry Reuters datovaný štvrtkom (29. 12.). Kyriakidisová ho napísala po online konferencii s viac než 100 predstaviteľmi členských krajín EÚ, príslušných orgánov Únie a tiež Svetovej zdravotníckej organizácie. Mimoriadne zasadnutie zdravotníckych expertov EÚ sa očakáva na budúci týždeň.

Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) vo štvrtok neodporučilo osobitné opatrenia voči cestujúcim z Číny.

Vysvetlilo to tým, že európska populácia má pomerne dobrú imunitu proti koronavírusu. Z Číny zatiaľ prichádza iba koronavírusový variant omikron, ktorý už v Európe dávno je.

Povinnosť preukazovať sa negatívnym testom na koronavírus pre cestujúcich z Číny v Európe zaviedlo tento týždeň ako prvé Taliansko. Nasledovalo ho Španielsko, Francúzsko a Británia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet