Na hlavný obsah

Rozhodnutie testovať cestujúcich z Číny na koronavírus je pochopiteľné, tvrdí WHO

Čína ho považuje za diskriminačné.

Rozhodnutie testovať cestujúcich z Číny na koronavírus je pochopiteľné, tvrdí WHO
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Opatrenia, ktoré niektoré krajiny zaviedli v súvislosti s nárastom počtu prípadov nákazy koronavírusom v Číne, sú „pochopiteľné“, keďže Peking o situácii neposkytol dostatok informácií. V noci na piatok (30. 12.) to uviedol šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Informovala o tom agemtúra AFP.

Spojené štáty a ďalšie krajiny vrátane Talianska zaviedli v priebehu minulého týždňa povinné testy na koronavírus pre ľudí prichádzajúcich z Číny. Po uvoľnení prísnych opatrení tam totiž prudko narástol počet nových prípadov nákazy.

Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) však vo štvrtok (29. 12) vyhlásilo, že povinné testovanie cestujúcich z Číny na koronavírus považuje za „neopodstatnené“.

„Na to, aby sme dokázali posúdiť rizikovosť situácie v súvislosti v Čínou, potrebuje WHO viac detailnejších údajov,“ napísal Ghebreyesus v príspevku na Twitteri. Dodal, že pri nedostatku takýchto informácií „sa dá pochopiť, že krajiny po celom svete podnikajú kroky, ktorými chcú ochrániť svojich obyvateľov“.

„WHO je veľmi znepokojená vyvíjajúcou sa situáciou v Číne,“ povedal 21. decembra Ghebreyesus na tlačovej konferencii. Od Číny žiadal podrobnejšie informácie o vážnosti ochorenia, hospitalizáciách a prípadoch, ktoré si vyžadujú umiestnenie na oddelenia intenzívnej starostlivosti.

Čína označila testovanie za diskriminačné

Čínske štátne médiá označili nariadenie niektorých štátov povinne testovať ľudí prichádzajúcich z Číny na koronavírus za diskriminačné. Tamojšie úrady zároveň hovoria o transparentnosti zverejňovaných údajov. Informovali agentúry Reuters a AFP.

Čína na začiatku decembra po troch rokoch zmiernila svoje prísne pravidlá na zabránenie šírenia koronavírusu. Počet nových prípadov nákazy tak začal v tejto ázijskej krajine rýchlo narastať. Viaceré štáty vrátane Spojených štátov, Talianska, Japonska, Indie, Južnej Kórey či Taiwanu preto zaviedli povinné testovanie na covid pre ľudí prichádzajúcich z Číny.

„Skutočným zámerom je sabotovať trojročnú snahu Číny o boj proti covidu a útočiť na čínsky systém,“ uviedli štátne médiá, ktoré opatrenia spomenutých štátov označili za „nepodložené a diskriminačné“.

Agentúra AFP uvádza, že podľa čínskeho ústavu pre kontrolu a prevenciu chorôb v piatok zaznamenali v krajine 5 500 nových prípadov nákazy koronavírusom a jedno úmrtie. Podľa odborníkov však tieto čísla nie sú reálne. Odhadujú preto, že v Číne by mohlo na covid zomierať až 9 000 ľudí denne.

Čínska Národná zdravotnícka komisia (NHC) zároveň minulý týždeň oznámila, že už viac nebude zverejňovať denné počty úmrtí na ochorenie COVID-19.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet