Na hlavný obsah

Zomrel emeritný pápež Benedikt XVI.

Vo veku 95 rokov.

Zomrel emeritný pápež Benedikt XVI.
Emeritný pápež Benedikt XVI. Foto: TASR/AP

Vo veku 95 rokov v sobotu (31. 12.) zomrel emeritný pápež Benedikt XVI., oznámil Vatikán. Zdravotný stav rodeného Nemca sa v poslednom čase zhoršil. Benedikt stál na čele katolíckej cirkvi v rokoch 2005 až 2013, kedy sa úradu vzdal pre zhoršujúci sa zdravotný stav.

„So zármutkom vám oznamujem, že emeritný pápež Benedikt XVI. zomrel dnes o 9:34 v kláštore Mater Ecclesiae vo Vatikáne. Ďalšie informácie budú poskytnuté čo najskôr,“ uviedol vatikánsky hovorca Matteo Bruni v písomnom vyhlásení.

Benedikt, občianskym menom Joseph Ratzinger, sa v roku 2013 stal prvým pápežom za zhruba 600 rokov, ktorý na svoju funkciu rezignoval. Odvtedy žil nástupca pápeža Jána Pavla II. vo Vatikáne, kde sa po odchode z pápežskej funkcie venoval modlitbám a meditácii.

Zdravotný stav emeritného pápeža sa v posledných dňoch zhoršoval. Benedikt odmietal však prevoz do nemocnice, niekoľko zdravotníkov oň staralo v bývalom vatikánskom kláštore Mater Ecclesiae.

Ďalší postup

Vatikán oznámil, že rakva s telom pápeža bude od pondelka (2. 1.) vystavená v Bazilike sv. Petra. Očakáva sa, že pohreb 265. pápeža povedie jeho nástupca František, uviedla agentúra AFP. V 2 000 rokov dlhej histórii katolíckej cirkvi by išlo bezprecedentné podujatie, ktorého sa pravdepodobne zúčastnia desiatky tisíc ľudí vrátane hláv štátov.

Vatikán disponuje detailne prepracovanými pravidlami, ktoré sa týkajú úkonov po smrti úradujúceho pápeža. Nie je ale známe, čo sa bude diať po tom, ako zomrie emeritný pápež, ktorý už svoj úrad nezastáva.

Po Benediktovom úmrtí tak prídu na rad protokolárne pravidlá, ktoré môžu byť návodom aj v prípade ďalších pápežov, ktorí sa v budúcnosti rozhodnú z čela cirkvi odísť namiesto toho, aby úrad zastávali až do smrti.

K významnému teológovi Benediktovi vzhliadali v radoch katolíckej cirkvi predovšetkým konzervatívci. Niektorí krajní tradicionalisti dokonca odmietali uznať Františka za jeho legitímneho nástupcu, pripomenula agentúra Reuters.

Pohreb bude 5. januára

Pohreb emeritného pápeža, ktorý zomrel sa bude konať budúci štvrtok (5. 1.) od 9.30 h. Pohrebnú omšu na vatikánskom Námestí sv. Petra bude celebrovať jeho nástupca pápež František.

Pohreb Benedikta XVI. bude bezprecedentnou udalosťou, keď súčasný pápež bude viesť pohrebné obrady za svojho predchodcu. Očakáva sa účasť tisícov veriacich i štátnych predstaviteľov.

Vatikán má vypracované podrobné plány toho, čo sa stane po úmrtí úradujúceho pápeža. Nie je však verejne známe, že by mal pripravené presné postupy po úmrtí emeritného pápeža. Benedikt XVI. bol prvým pápežom po šiestich storočiach, ktorý z postu odstúpil namiesto toho, aby ho zastával doživotne.

Existujúce pravidlá Vatikánu uvádzajú, že pohreb pápeža by sa mal uskutočniť štyri až šesť dní po jeho smrti v rámci deväťdňového obdobia smútku (novendiale), priblížila agentúra Reuters. V roku 2005 po úmrtí pápeža Jána Pavla II. vystavili jeho pozostatky pred pohrebom, ktorý sa konal po šiestich dňoch za účasti milióna ľudí vrátane hláv štátov.

Reagovala prezidentka

„Na zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. budeme spomínať ako na človeka silnej viery,“ napísala prezidentka Zuzana Čaputová ako reakciu na úmrtie Benedikta XVI na sociálnej sieti.

V príspevku opísala, že sa pápež po zrieknutí svojho úradu utiahol do ústrania a svoj čas venoval čítaniu a modlitbe. Tí, ktorí sa s ním stretli aj osobne, podľa nej vyzdvihujú inteligenciu a schopnosť Benedikta XVI. viesť diskusiu aj s názornými oponentami nezaujato.

Podotkla, že aj keď počas svojho pontifikátu nenavštívil Slovensko, v roku 1992 ešte ako kardinál odslúžil svätú omšu v bratislavskom Dóme sv. Martina.

„V Benediktovi XVI. strácame významného teológa a dôležitú duchovnú osobnosť katolíkov na celom svete,“ uzavrela.

Reakcia premiéra a predsedu parlamentu

Dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) poďakoval emeritnému pápežovi Benediktovi XVI. za jeho službu a obetu cirkvi. Uviedol to na sociálnej sieti.

„K vierouke pristupoval s výnimočnou hĺbkou a precíznosťou. Veľkou inšpiráciou bol i svojím bohatým vnútorným prežívaním viery,“ poznamenal premiér.

Ľútosť nad smrťou emeritného pápeža vyjadril aj predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina).

 „Je to smutná správa, ale asi každý to už očakával v tak vysokom veku a pri tak podlomenom zdraví,povedal Kollár. Poznamenal, že keď bol na poslednej návšteve Vatikánu, mal sa možnosť pozrieť aj do Vatikánskych záhrad, kde sa emeritný pápež prechádzal a bolo ho tam možné i stretnúť.

Nad smrťou Benedikta XVI. vyjadril ľútosť. Zároveň mu praje, aby konečne našiel pokoj, spásu duše a bol už teraz tam, kde kráčal a kde túžil byť.

Reagovali aj Európski štátnici

Britský premiér Rishi Sunak, nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron vyjadrili sústrasť v spojitosti so smrťou emeritného pápeža Benedikta XVI. Vyplýva to zo správ agentúr AFP a DPA.

„So zármutkom som sa dozvedel o smrti emeritného pápeža Benedikta XVI.,“ napísal na twitteri Sunak. „Bol to veľký teológ, ktorého návšteva v Spojenom kráľovstve v roku 2010 bola historickou chvíľou pre katolíkov aj nekatolíkov v našej krajine,“ dodal.

Scholz uviedol, že smrťou emeritného pápeža svet stratil múdreho teológa. Benedikt XVI. bol podľa neho ako „nemecký“ pápež osobitným cirkevným vodcom pre mnohých, a to nielen v Nemecku.

Macron vyzdvihol úsilie Benedikta XVI. o dosiahnutie prívetivejšieho sveta. „Vo svojich myšlienkach som s katolíkmi vo Francúzsku a vo svete, ktorí trúchlia nad odchodom jeho svätosti Benedikta XVI., ktorý sa dušou aj inteligenciou usiloval o bratskejší svet,“ napísal.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová označila Benedikta za „velikána viery a rozumu“ a „veľkého muža, na ktorého dejiny nezabudnú“. Podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona Benedikt usiloval „duchom i inteligenciou o bratskejší svet“.

Za „silný signál“ označila šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová Benediktovo odstúpenie z pápežskej funkcie pred bezmála desiatimi rokmi. „Sám seba vnímal predovšetkým ako služobníka Boha a jeho cirkvi. Keď mu ubudli fyzické sily, slúžil ďalej silou svojich modlitieb,“ napísala.

Moskovský patriarcha Kirill vo vyhlásení uviedol, že Benedikt prispel v čase svojho pontifikátu k výraznému zblíženiu katolíckej a pravoslávnej cirkvi. Vyzdvihol tiež jeho „obranu tradičných hodnôt v sekularizovanom svete“.

Reagovala cirkev

Za ušľachtilého a dobrého človeka, ktorý bol darom pre katolícku cirkev i svet, označil pápež František svojho predchodcu Benedikta XVI v reakcii na jeho úmrtie.

„S dojatím spomíname na jeho osobnosť, tak šľachetnú, tak dobrú. A cítime v našich srdciach veľkú vďačnosť, vďačnosť Bohu za to, že ju daroval cirkvi a svetu,“ citovala Františka agentúra Reuters. Argentínsky pápež sa prvýkrát k smrti svojho predchodcu vyjadril pri obrade v Bazilike sv. Petra, pričom vyzdvihol „obete“ nemeckého rodáka „pre dobro cirkvi“.

Aj keď Benedikt XVI. nenavštívil Slovensko, veriaci zo Slovenska ho veľmi milovali a radi počúvali, všímali si jeho jemné gestá, úsmev a citlivosť pre potreby núdznych a trpiacich. V reakcii úmrtie pápeža Benedikta XVI. to uviedol predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS), košický arcibiskup metropolita Bernard Bober.

Smrťou emeritného pápeža Benedikta XVI. odišiel podľa predsedu KBS veľký muž cirkvi. „Svoj pontifikát po zvolení prijal s veľkou pokorou, ktorá vyvrcholila v roku 2013, keď sa vzdal svojho úradu,“ povedal Bober. Podľa jeho slov Benedikt XVI. všetkých týmto rozhodnutím prekvapil.

„Počas svojho pontifikátu preukazoval veľkú učenosť a zrozumiteľnosť, s ktorou predkladal učenie cirkvi,“ uviedol. Bober pozval veriacich k modlitbe za dušu emeritného pápeža. „Vyhlasujem pre celé Slovensko v mene KBS, ako aj vo svojom mene smútok a zároveň pozývam aj k modlitbám, milým spomienkam na tohto veľkého muža cirkvi,“ dodal.

K smrti emeritného pápeža sa vyjadril aj bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. „So zármutkom, ale zároveň s nádejou na večný život som prijal správu o smrti Benedikta XVI. Som mu vďačný za všetko, čo pre cirkev i ľudstvo urobil. Bol príkladom múdreho a pokorného pastiera a správcu Pánovej vinice. Jeho život bol pre nás veľkým povzbudením,“ uviedol.

Arcibiskup Cyril Vasiľ, ktorý stojí na čele košickej eparchie, pripomenul, že Benedikt XVI. má osobitné zásluhy o gréckokatolícku cirkev na Slovensku. „Veď to bol on, ktorý ju povýšil na metropolitný stupeň, ktorý našu košickú eparchiu urobil eparchiou z apoštolského exarchátu,“ uviedol v reakcii.

Zosnulý podľa neho zmenil novodobé dejiny cirkvi aj tým, že zmenil obraz pápežstva ako funkcie, ktorá zostáva človeku až do smrti. „Možno tento jeho obraz, muža pokorného, muža modlitby, muža hlbokej viery, bude tým obrazom, ktorý ostane najhlbšie zapísaný v dejinách cirkvi,“ skonštatoval vladyka.

Reakcia britského kráľa a Bidena

Britský kráľ Karol III. sa v sobotu pripojil k svetovým lídrom, ktorí vzdali úctu zosnulému  emeritnému pápežovi Benediktovi XVI. Kráľ ocenil jeho snahu o posilnenie vzťahu medzi katolíkmi a protestantmi. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News.

Britský panovník ocenil „neustále úsilie bývalého pápeža o presadzovanie mieru, ako aj úsilie o posilnenie vzťahu medzi svetovým anglikánskym spoločenstvom a rímskokatolíckou cirkvou“. Dodal, že správu o úmrtí Benedikta XVI. prijal s „hlbokým smútkom“.

„S láskou si spomínam na moje stretnutie s Jeho Svätosťou počas mojej návštevy Vatikánu v roku 2009,“ uviedol Karol III.

Dodal, že návšteva emeritného pápeža Spojeného kráľovstva v roku 2010 bola „dôležitá pre posilnenie vzťahov medzi Svätou stolicou a Spojeným kráľovstvom“.

„Bude sa na neho spomínať ako na renomovaného teológa, ktorý celý svoj život zasvätil cirkvi, vedený svojimi princípmi a vierou. Ako poznamenal počas svojej návštevy v Bielom dome v roku 2008, ‚potreba globálnej solidarity nikdy nebola naliehavejšia, ak majú všetci ľudia žiť spôsobom hodným ich dôstojnosti,‘ uviedol americký prezident Joe Biden, ktorý je druhým katolíckym prezidentom v dejinách USA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet