Na hlavný obsah

Stav emeritného pápeža Benedikta XVI. je vážny, ale stabilný

Starajú sa o neho lekári.

Stav emeritného pápeža Benedikta XVI. je vážny, ale stabilný
Na archívnej snímke z 22. júna 2020 emeritný pápež Benedikt XVI., občianskym menom Joseph Ratzinger prichádza na letisko do nemeckého Freisingu. Foto: TASR/DPA

Zdravotný stav emeritného pápeža Benedikta XVI. je ďalej vážny, ale stabilný. Informovala o tom vo štvrtok (29. 12.) agentúra ANSA s odvolaním sa na zdroj z kláštora Mater Ecclesiae, kde sa o 95-ročného Benedikta starajú lekári.

V stredu (28. 12.) Vatikán informoval, že zdravie bývalej hlavy katolíckej cirkvi sa náhle zhoršilo. Ako dôvod uviedol Benediktov vysoký vek. „Situácia sa od včera (stredy) nijako nezmenila,“ citovala ANSA svoj zdroj.

V stredu sa o Benediktovom zdraví najprv zmienil súčasný pápež František, ktorý ho navštívil a vyzval veriacich, aby sa za neho modlili.

Benedikt, občianskym menom Joseph Ratzinger, stál na čele katolíckej cirkvi v rokoch 2005 až 2013. Úradu sa vzdal práve s odvolaním sa na svoje horšiace sa zdravie, a urobil tak ako prvý pápež za zhruba 600 rokov. Jeho predchodcovia úrad zastávali až do svojej smrti.

Preto, že svet má jedného úradujúceho pápeža a jedného pápeža na oddychu, zažíva Vatikán veľmi nezvyčajnú situáciu. Presné pravidlá totiž existujú najmä pre prípad úmrtia úradujúceho pápeža a nie toho emeritného, upozornila agentúra DPA.

Ak zomrie úradujúci pápež, trvajú smútočné obrady deväť dní a potom nasleduje konkláve, teda zhromaždenie kardinálov k voľbe novej hlavy cirkvi. V prípade úmrtia Benedikta by bol postup odlišný, podľa DPA ale pápež František už presný priebeh smútočných obradov schválil.

Jasné je už teraz to, že Benedikt bude pochovaný po boku svojich predchodcov vo svätopeterskej bazilike.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet