Na hlavný obsah

Zdravotníctvo je v tomto roku v horšom stave ako minulý rok, tvrdí lekárnická komora

Kritizuje aj zamietnutie testovania na covid v lekárňach.

Zdravotníctvo je v tomto roku v horšom stave ako minulý rok, tvrdí lekárnická komora
Ilustračná snímka Foto: TASR

Zdravotníctvo je v tomto roku v horšom stave ako minulý rok. Zhodnotil to prezident Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) Ondrej Sukeľ. V tejto súvislosti skritizoval zamietnutie iniciatívy testovania na COVID-19 v lekárňach.

„Pokiaľ roky počúvame, ako treba v zdravotníctve šetriť a šetriť a potom vidíme, ako sa hravo minú milióny na MOM prevádzkované subjektmi, ktoré nemajú so zdravotníctvom nič spoločné a popri tom sa odmietne ponuka testovať za zlomok nákladov v lekárňach, tak sa pýtame otázku, či má ponuka normálnej, poctivej, na dôkazoch a odbornosti založenej práce význam,“ uviedol.

Sukeľ tiež poukázal, že povolanie farmaceuta vo vzťahu k verejnému zdraviu a k pacientovi sa dlhodobo nevie stretnúť s pochopením. „Je únavné roky poukazovať na to, že ľudí s jedinečnou kvalifikáciou, atestáciami a doktorátmi odsúvame do pozície podávača krabičiek a necítiť žiadnu spätnú väzbu zo strany regulátora,“ ozrejmil.

Deklaroval, že disponujú odbornými, organizačnými a kompetenčnými predpokladmi, aby odovzdali spoločnosti to, čo do nich investovala. „Ak to však táto spoločnosť nechce, tak my jej to vnútiť nevieme,“ podotkol.

Programové vyhlásenie vlády, ktoré obsahuje záväzok posilniť kompetencie lekárnika, sa podľa Sukeľa prejavuje návrhom rozšírenia očkovania do lekární. „Keďže ide o krok, ktorý vo svete dlhodobo funguje, vnímame ho ako prirodzené rešpektovanie celospoločenského vývoja,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko