Na hlavný obsah

Samosprávy sa snažia vytvoriť pred referendom bezbariérové prístupy

Nie všade sú na to peniaze.

Samosprávy sa snažia vytvoriť pred referendom bezbariérové prístupy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pred blížiacim sa referendom sa mestá a obce pokúšajú vytvoriť bezbariérový prístup do volebných miestností pre ľudí so zdravotným postihnutím. Od posledných parlamentných volieb sa prístup nezlepšil. Nie všade však na to majú peniaze.

Ak sa ľudia počas vlaňajších volieb chceli dostať k volebným urnám, na mnohým miestach museli zdolať desiatky schodov.

„Hoci veľakrát v týchto budovách vytvorili podmienky, povedzme nejaké koľajnice, na to, aby sa do budovy človek dostal, boli však strmé, že sám človek bez niekoho, kto by ho dokázal vytlačiť po tých koľajniciach, prekonať túto bariéru nedokázal,“ skonštatovala komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Voličom so zdravotným postihnutím chýbali aj parkovacie miesta, inde boli volebné miestnosti príliš malé. Úrad komisára pre ľudí zo zdravotným postihnutím chce odstránenie prekážok riešiť so samosprávami aj s ministerstvom vnútra (MV).

„Uvedené odporúčanie rešpektujeme. Faktom však je, že MV nemá priamy dosah na to, aké má možnosti napríklad starosta danej obce. Samozrejme, v prípade, ak v danej obci takéto priestory nie sú, tak MV zabezpečuje prenosnú urnu. Treba tento fakt dopredu nahlásiť,“ informovala hovorkyňa MV Zuzana Eliášová.

Mestá a obce chcú zlepšovať prístupnosť úradov, no mnohým na to v súčasnej ekonomickej situácii neostávajú peniaze. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) tvrdí, že samosprávy sa snažia inštalovať volebné miestnosti tam, kde sa spĺňa kritérium bezbariérovosti.

Najviac prekážok pre ľudí so zdravotným postihnutím bolo podľa voličov v školách. Naopak, najmenej ich mali volebné miestnosti zriadené v kultúrnych domoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko