Na hlavný obsah

Rusko opäť zmenilo vojenské velenie na Ukrajine

Sergeja Surovikina nahradí náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov.

Rusko opäť zmenilo vojenské velenie na Ukrajine
Na ilustračnej snímke sú ruskí vojaci. Foto: TASR/AP

Rusko opäť zmenilo vojenské velenie na Ukrajine. Sergeja Surovikina nahradí náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov. Analytici vidia výmenu ako reakciu na pokračujúce veľké problémy Rusov, o čom podľa nich aj napriek niektorým pokrokom na východe Ukrajiny, svedčia aj niekoľko týždňov stagnujúce predné frontové línie.

Slovenská armáda zmenu označila za príklad chaotického a nekoncepčného velenia a pretrvávajúcich problémov pri dosahovaní ruských cieľov.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Jana Balková.

Novembrové stiahnutie ruských vojakov z Chersonu, patrilo medzi jeho posledné veľké rozhodnutia. Sergej Surovikin sa len pred necelými tromi mesiacmi ujal velenia ruských jednotiek na Ukrajine. Neľútostného veliteľa médiá dokonca titulovali prívlastkom „generál Armagedon“.

Teraz ho však vo vedúcej vojenskej úlohe na Ukrajine nahradí náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov. Generál vo výslužbe Pavel Macko to považuje za neobvyklé riešenie. Podľa neho nejde o vojenský ale skôr o politický ťah.

„Je to reakcia Moskvy aj na vývoj situácie na bojisku. Ale v tomto prípade môže ísť o politickú kabinetnú hru, kde sa prezident Putin snaží vyvažovať rôzne silové bloky v rámci mocenského aparátu,“ uviedol.

Dopĺňa, že Gerasimov sa tak stane protiváhou Jevgenijovi Prigožinovi, ktorý je majiteľom žoldierskej skupiny vagnerovcov a jeho rozhodnutia hlasno kritizuje. Prezident Vladimir Putin chce podľa odborníkov zrejme stabilizovať situáciu, no tvrdia, že radikálne krídlo v Rusku zrejme nebude spokojné ani s touto zmenou.

Degradácia a pasca?

Macko hodnotí výmenu skôr ako degradáciu a pascu pre Gerasimova. Vysvetľuje, že ide na nižší post, no zároveň zostáva zodpovedným za celé ruské ozbrojené sily, čo by v prípade ďalších neúspechov na Ukraine alebo problémom v inej časti armády mohlo znamenať aj jeho služobný koniec. Taktika na bojisku, sa však podľa Macka nezmení.

„Aj naďalej budeme svedkami pokračovania strategickej, raketovej a dronovej kampane, to znamená útoky na kľúčovú infraštruktúru, pretože sa zásadným spôsobom nemení ani postavenie ukrajinských síl a ich štruktúra, ani postavenie ruských síl,“ ozrejmil.

Rusko údajne vymenilo aj náčelníka hlavného štábu pozemných síl. Mal by ním byť Alexandr Lapin. Velil armádnej skupine, ktorej sa podarilo dostať pod kontrolu napríklad Lysyčansk v Luhanskej oblasti.

Podľa portálu Meduza však pod jeho velenie patrili aj jednotky, ktoré sú podozrivé z vrážd, mučenia a znásilňovania civilistov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál