Na hlavný obsah

Svetové ekonomické fórum: Globálna ekonomika sa tento rok dostane do recesie

Ostatné týždne však v nej preukázali uvoľnenia.

Svetové ekonomické fórum: Globálna ekonomika sa tento rok dostane do recesie
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Vo švajčiarskom Davose sa začalo stretnutie lídrov ekonomiky a politiky. Na Svetovom ekonomickom fóre diskutuje viac než 600 šéfov najdôležitejších korporácií, vyše 50 premiérov a prezidentov, lídri centrálnych bánk a top svetových organizácií.

Vystúpi aj manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská. Prieskum Svetového ekonomického fóra ukázal, že globálna ekonomika sa tento rok dostane do recesie. Priniesol tak najchmúrnejšie očakávanie za posledných 10 rokov. V ostatných týždňoch sa však v globálnej ekonomike objavili známky uvoľnenia, v ktorom niektorí odborníci vidia nádej.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Jana Balková.

Klesajúce ceny plynu, nadol smerujúca miera inflácie a znovuotvorenie Číny. Aj preto investori na akciových trhoch veria, že ekonomický prepad nakoniec nebude až taký bolestný. Medzinárodný menový fond dokonca naznačil, že spomalenie globálneho rastu sa najneskôr začiatkom budúceho roka odrazí od dna.

Martin Hudcovský z Ekonomickej univerzity je tiež optimista a tvrdí, že možno nezažijeme dramatické ekonomický rast, skôr to bude stagnácia alebo mierna recesia. Má ísť podľa neho o recesiu s minimálnym dosahom na trh práce.

„Síce vidíme makroekonomické ukazovatele ako vysokú infláciu, ale zároveň máme aj rekordne nízku nezamestnanosť. Pokiaľ sa takýto trend udrží, potom by to nemuselo byť také zlé,“ podotkol. Súhlasí s ním aj ekonón SAV Saleh Obadi. Riziko však vidí napríklad v zvyšovaní úrokových sadzieb.

„Ak by jednotlivé centrálne banky tak prudko zvýšili úrokové sadzby v mnohých kľúčových ekonomikách, mohlo by dôjsť k finančným krízam, predovšetkým v rozvíjajúcich sa ekonomikách, a následne k ekonomickej recesii,“ vysvetlil Obadi.

Ďalšie ekonomické riziká

Obadi spomína aj ďalšie riziká, ako významný pokles priemyselnej výroby či zvyšovanie nezamestnanosti. To nás však podľa neho v blízkej budúcnosti nečaká. A predsa sú niektoré predpovede pre globálnu ekonomiku stále pochmúrne.

Napríklad Svetová banka minulý týždeň varovala pred globálnou recesiou a znížila prognózu rastu z troch len na 1,7 percenta, čo je okrem krízových rokov 2009 a 2020 najnižšia hodnota za takmer tri desaťročia.

Americký hviezdny ekonóm Nouriel Roubini v nedávnom rozhovore pre „Handelsblatt“ vyčíslil pravdepodobnosť, že sa priemyselné krajiny najneskôr v budúcom roku ponoria do recesie, na 65 percent.

Aj aktuálne Svetové ekonomické fórum v Davose predpovedá neistú a turbulentnú dekádu, po ktorej bude nasledovať nová éra rastu a pokroku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál