Na hlavný obsah

Bývalé vládne strany začínajú rokovať o predčasných voľbách

Kľúčovou otázkou sa ukazuje ich termín.

Bývalé vládne strany začínajú rokovať o predčasných voľbách
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

Bývalé vládne strany začínajú rokovať o predčasných voľbách. Lídri strán OĽANO, Sme rodina, SaS a Za ľudí sa stretnú o dve hodiny na úrade vlády. Kľúčovou otázkou však bude termín predčasných volieb, ale aj to, kto rokovania bude viesť.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor Lukáš Füle.

Hnutie Sme rodina preferuje čo najskorší termín volieb, ideálne ešte pred letom. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) by dokonca chcel prevziať iniciatívu pri rokovaniach, keďže ide o otázku o ktorej rozhoduje národná rada.

„Rokovania by mali pokračovať na pôde parlamentu, respektíve v gescii predsedu parlamentu by sa mali dohodnúť podmienky a forma ústavného zákona o skrátení volebného obdobia,“ podotkol šéf klubu hnutia Sme rodina Peter Pčolinský.

Politológ Jozef Lenč nerozumie, prečo by rokovania o predčasných voľbách mal viesť dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO), ktorý nie je ani predsedom politickej strany ani momentálnym poslancom. Nemá podľa neho ani možnosť hlasovať. Tvrdí, že by rokovania mal primárne viesť predseda národnej rady.

Premiér však má dôveru najsilnejšieho poslaneckého klubu a tiež poslancov Občiansko-demokratickej platformy zvolených na kandidátke OĽANO. Tých ale na rokovania zatiaľ nikto nezavolal.

Poslanec platformy Kristián Čekovský tvrdí, že poslanci platformy sú od začiatku koaličnej krízy proti možnosti predčasných volieb. Pred svojím vyjadrením čakajú na skončenie rokovaní medzi OĽANO, SaS, Za ľudí a Sme rodina. Na rokovaniach má ich dôveru Heger.

Kedy budú voľby?

Ďalšou kľúčovou otázkou bude aj termín volieb. Napríklad strana Za ľudí preferuje predčasné voľby v septembri a kompromis je to aj podľa SaS.

„SaS považuje predčasné voľby za nevyhnutné riešenie. Navrhujeme jesenný termín, september. Avšak o konkrétnom dátume je potrebné rokovať, takže keď budeme prizvaní na rokovania, SaS sa ich určite zúčastní, skonštatovala predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.

Podľa politológa Lenča by septembrový termín volieb pomohol najmä vznikajúcim stranám a koalíciam.

Skorší termín by podľa neho vítali strany, ktoré sa chcú zbaviť prípadnej konkurencie, ktorá by mohla do septembra vzniknúť. Alebo tie strany, ktoré sú na tom preferenčne dobre, ale finančne nie. Musia teda prejsť voľbami, aby získali nejaké prostriedky zo štátneho rozpočtu.

Opozícia si želá voľby čo najskôr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál