Na hlavný obsah

Horecký: Prevádzkový normatív na školy sa zvýši o 50 miliónov eur

Prvýkrát po 20 rokoch.

Horecký: Prevádzkový normatív na školy sa zvýši o 50 miliónov eur
Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Ján Horecký. Foto: TASR

Ministerstvo školstva navýši prevádzkový normatív na školy o 50 miliónov eur, teda o 23 percent. Informoval o tom vo štvrtok (19. 1.) minister školstva Ján Horecký. Skonštatoval, že navýšenie normatívu považoval za dlhodobo potrebnú zmenu. Priblížil, že celkový školský prevádzkový normatív doteraz predstavoval 216 miliónov eur.

Navýšenie normatívu platí od januára 2023. Šéf rezortu ďalej vysvetlil, že zmenu motivovalo niekoľko faktorov. A to dlhoročný rast nákladov škôl, a tiež skokový nárast cien energií.

Horecký dodal, že rezort pokračuje v pláne finančnej pomoci, ktorý oznámil v stredu (18. 1.). Ten pozostáva z dozbierania údajov škôl v prenesenom výkone za rok 2022. To sa týka sa škôl, ktoré ešte len dostávajú vyúčtovania za minulý rok.

„V tomto dozbere, chceme dofinancovať školy, ktoré dostávajú až v tomto čase vyúčtovacie faktúry za rok 2022. To urobíme v nasledujúcich dňoch, obratom im bude táto suma doručená,“ vysvetlil Horecký.

Začiatkom februára by mal nasledovať zber údajov o zvýšení sadzieb za elektrinu a plyn, počnúc faktúrami za mesiac január 2023.



Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika