Na hlavný obsah

Referendum bolo predvolebnou kampaňou Smeru-SD z vreciek občanov, tvrdí Remišová

Jeho výsledok nazvala obrovským debaklom Fica a Pellegriniho.

Referendum bolo predvolebnou kampaňou Smeru-SD z vreciek občanov, tvrdí Remišová
Na snímke poslanec Juraj Blanár a dočasne poverená ministerka investícií a regionálneho rozvoja Veronika Remišová. Foto: RTVS

Podľa dočasne poverenej ministerky investícií a regionálneho rozvoja Veroniky Remišovej (Za ľudí) bolo referendum „najdrahšou predvolebnou kampaňou strany Smer-SD, ktorú si zaplatili z vreciek občanov“. Uviedla to v nedeľnej (22. 1.) politickej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Nazvala ho tiež „debaklom Fica a Pellegriniho“. Narážala tým na jeho výsledky. Zúčastnilo sa ho len 27,25 percenta voličov. Na to, aby boli výsledky referenda platné, je potrebná účasť viac ako 50 percent zapísaných voličov.

Juraj Blanár zo strany Smer-SD to ale vidí inak. „Výsledok hovorí jasne. Takmer 98 percent z tých voličov, ktorí sa referenda zúčastnili, povedali áno,“ uviedol. Podľa neho ľudia jasne vyjadrili nespokojnosť so súčasnou vládou dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO).

Ohradil sa tiež proti tvrdeniam Remišovej, podľa ktorej Smer-SD nerobí konštruktívnu opozíciu. „Snažíme sa využiť všetky dostupné inštitúty na to, aby sme nastavili zrkadlo súčasnej vláde,“ uviedol.

Termín predčasných volieb

Blanár tvrdil, že strana Smer-SD naďalej trvá na tom, aby boli predčasné voľby čím skôr. Prikláňa sa teda k júnovému termínu, podobne ako opozičné strany Hlas-SD či Republika. „Je to logické, že chceme predčasné voľby čo najskôr, keďže Slovensko má vládu v demisii,“ dodal.

Remišová uviedla, že je proti predčasným voľbám. „Prečo by sme mali uľahčiť cestu späť Ficovi a Pellegrinimu,“ vysvetlila.

Hosťami politickej diskusnej relácie RTVS O 5 minút 12 boli Juraj Blanár (vľavo) a Veronika Remišová.
Hosťami politickej diskusnej relácie RTVS O 5 minút 12 boli Juraj Blanár (vľavo) a Veronika Remišová. Foto: RTVS

Podľa Blanára majú strany koalície iný zámer, prečo odďaľujú termín volieb. „Za každú cenu chcú zavrieť ústa opozícii,“ uviedol s tým, že aj podľa Richarda Sulíka (SaS) chcú tým dať väčší priestor orgánom činným v trestnom konaní na „pozatváranie opozície“.

Predvolebná spolupráca

Na otázku moderátora, či je Smer-SD ochotný vstúpiť do opozičného bloku, ktorý chce vytvoriť Andrej Danko (SNS), odpovedal, že nič také strana nemá v pláne. „No držíme mu palce pri stmeľovaní stredových, konzervatívnych a národných strán, aby mali šancu dostať sa do parlamentu,“ dodal.

K predvolebnej spolupráci s KDH či novovznikajúcou platformou bývalého premiéra Mikuláša Dzurindu sa Veronika Remišová nevyjadrila jasne.

Podľa nej sú pre Slovensko dôležité stabilné základy, a to menej byrokracie a korupcie. „Budeme hľadať spojenectvá s takými stranami, ktoré to vidia rovnako,“ skonštatovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko