Na hlavný obsah

Polícia začala trestné stíhanie vo veci poškodzovania kúpeľného domu Machnáč

Ide o národnú kultúrnu pamiatku.

Prípadom zanedbaného kúpeľného domu Machnáč v Trenčianskych Tepliciach sa už zaoberá polícia. Zisťuje, kto môže za aktuálny stav národnej kultúrnej pamiatky. Ikonická stavba chátra už viac ako 20 rokov.

„Dochádza k znehodnocovaniu umeleckých hodnôt objektu, pôvodných výplní okien, dverí. Už neexistujú pôvodné zábradlia, veľa prvkov zmizlo,“ priblížil Martin Zaiček, riaditeľ Spoločnosti Jaromíra Krejcara, ktorá v roku 2021 podala návrh na vyvlastnenie národnej pamiatky.

Vyvlastňovacie konanie je nielen zdĺhavé, ale aj náročné. Podľa okresného úradu v Trenčíne proces pozastavili najneskôr do konca februára. „Do objektu vstupujú aj cudzí ľudia. Museli sme upozorniť aj kompetentné orgány, aby pristúpili k hľadaniu vinníka,“ dodal Zaiček.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Polícia v Trenčíne začala v uvedenej veci trestné stíhanie vo veci zločinu poškodzovania a znehodnocovania kultúrnej pamiatky. V predmetnej veci prebieha vyšetrovanie. Obvinenie voči konkrétnej osobe zatiaľ vznesené nebolo,“ priblížila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne Katarína Kuzmová.

Spoločnosť Jaromíra Krejcara chce od majiteľa a nájomcu Machnáča, aby verejne odprezentovali projektovú dokumentáciu o obnove národnej kultúrnej pamiatky. RTVS sa pokúšala spojiť s majiteľom objektu, no neúspešne.

Nájomca, ktorý tam chce zriadiť centrum pre seniorov, do uzávierky odpovede na otázky neposlal. Obaja však pred časom deklarovali, že na príprave obnovy objektu pracujú. S vyvlastnením pamiatky nesúhlasili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny