Na hlavný obsah

Raketa zasiahla bytovku v Charkove, hlásia troch zranených

V Donecku za 24 hodín zomreli štyri osoby.

Raketa zasiahla bytovku v Charkove, hlásia troch zranených
Ilustračná snímka - Záchranárka opúšťa raketou zasiahnutú budovu v centre Charkova 29. januára 2023. Foto: TASR/AP

Ruské sily podnikli raketový útok na centrum Charkova na východe Ukrajiny. Zasiahli tam bytový dom. Uviedol na sociálnych sieťach starosta mesta Ihor Terechov. Podľa hlavy oblastnej správy Oleha Synehubova pri tomto útoku traja ľudia utrpeli zranenia.

Ruskému ostreľovaniu čelí tiež Donecká oblasť. Tam v dôsledku útokov podľa oblastného šéfa Pavla Kyrylenka za uplynulých 24 hodín zomreli štyria ľudia. Ďalších 11 utrpelo zranenia.

„Centrum Charkova zasiahli dve rakety nepriateľa. Podľa prvých správ ide o rakety S-300,“ uviedol v nedeľu (5. 2.) ráno Terechov na sociálnej sieti Telegram. „Zatiaľ vieme o troch zranených, 54-ročnej žene a dvoch mužoch vo veku 51 a 55 rokov,“ spresnil šéf Charkovskej oblasti. Žena musela byť prevezená do nemocnice.

Rusi okrem v noci na nedeľu tiež dvakrát ostreľovali mesto Družkivka v Doneckej oblasti. Oznámil na rovnakej sociálnej sieti šéf oblastnej správy Kyrylenko. Zranenia pritom podľa neho utrpelo päť ľudí. Ruské strely poničili v Družkivke štyri obytné domy a škôlku, uviedol tiež.

Dobýjanie Bachmutu

Ruská armáda okrem toho ďalej podniká pozemné útoky vo viacerých oblastiach vrátane Bachmutu na ukrajinskom Donbase. Tam sa podľa britskej vojenskej rozviedky Ukrajinci ocitajú v čoraz väčšej izolácii.

„V priebehu posledných týždňov Rusko ďalej zaznamenávalo malé úspechy pri svojej snahe Bachmut obkľúčiť,“ stojí v pravidelnej analýze britského ministerstva obrany, ktoré sa odvoláva na britskú vojenskú rozviedku. Podľa rovnakého prehľadu majú Rusi vďaka svojmu postupu možnosť priamo ostreľovať dve hlavné cesty. Tie používajú Ukrajinci ako spojnicu s mestom.

O dobytie Bachmutu sa Rusi snažia už niekoľko mesiacov, a to za cenu obrovských strát. Šéf ruskej súkromnej Wagnerovej súkromnej spoločnosti Jevgenij Prigožin v nedeľu podľa agentúry TASS oznámil, že vo štvrtiach v severnej časti mesta sa bojuje doslova „o každú ulicu“.

Reagoval pritom na novinárov ruského webu pravda.ru, ktorý ho požiadal, aby okomentoval správy, že ukrajinské sily ustupujú zo severu mesta.

„V severných štvrtiach Artemivsku (názov Bachmutu z čias ZSSR) pokračujú tvrdé boje o každú ulicu, o každé schodisko. Je samozrejme milé, že si médiá želajú ústup ukrajinských síl. Nedeje sa tak však ani vo štvrtiach na severe ani v tých na juhu či na východe,“ citovalo Prigožinova tlačové oddelenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet