Na hlavný obsah

Od nového roka sú odvody do poisťovní opäť vyššie

Živnostníci a ostatné SZČO majú posledné dni na zmenu trvalého príkazu.

Od nového roka sú odvody do poisťovní opäť vyššie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Od nového roka sú odvody do poisťovní opäť vyššie. Živnostníci a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) majú posledné dni na to, aby si zmenili sumy na trvalom príkaze. Odvody do zdravotnej a sociálnej poisťovne musia byť zaplatené do 8. februára.

Do zdravotnej poisťovne si živnostníci a ostatné SZČO oproti vlaňajšku priplatia o viac ako päť eur. Po novom budú platiť 84,77 eura. Odvody do Sociálnej poisťovne sa zvýšili o takmer 13 eur mesačne. Vyšplhali sa na 200,72 eur.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Tento nárast je zhruba na úrovni 220 eur ročne. To pre živnostníka, samozrejme, predstavuje určitú, nie zanedbateľnú čiastku. V dnešnej dobe pri náraste energií a pri celkovom náraste nákladov aj na suroviny a vôbec komplikovanú situáciu na trhu s predajom výrobkov, je pre živnostníkov určite náročné túto čiastku nejakým spôsobom vykryť,“ uviedla Miriam Bellušová, generálna sekretárka Slovenského živnostenského zväzu.

Sociálna poisťovňa predpokladá, že tento rok vyberie na odvodoch samostatne zárobkovo činných osôb viac ako 519 miliónov eur. Predpoklad vyčíslili aj zdravotné poisťovne.

„V tomto roku odhadujeme ten dopad zatiaľ podobne, ako to bolo aj v dopadovej správe v prijatej legislatíve 20 až 21 miliónov eur. V budúcich rokoch to bude podobné číslo,“ ozrejmil Michal Štofko, výkonný riaditeľ Asociácie zdravotných poisťovní SR.

Poisťovne klientov o novej výške odvodov klientov písomne informovali. Za január musia zaplatiť najneskôr 8. februára.

„Včasnou úhradou sa tak klienti vyhnú penále z omeškania,“ dodal Martin Kontúr, hovorca Sociálnej poisťovne.

Do zdravotnej poisťovne musia platiť odvody všetky samostatne zárobkovo činné osoby. Do sociálnej nemusia len tí, ktorí podnikajú prvý rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika