Na hlavný obsah

Biden navštívi Poľsko krátko pred výročím začiatku vojny na Ukrajine

Informáciu potvrdil Biely dom.

Biden navštívi Poľsko krátko pred výročím začiatku vojny na Ukrajine
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden navštívi v dňoch 20. až 22. februára Poľsko. Stane sa tak krátko pred prvým výročím začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára. Informáciu o Bidenovej ceste potvrdil v piatok (10. 2.) Biely dom.

Biden sa stretne s poľským prezidentom Andrzejom Dudom a hovoriť majú o bilaterálnej spolupráci, podpore Ukrajiny a posilnení odstrašujúcich kapacít Severoatlantickej aliancie.

Americký prezident má na programe aj stretnutie s lídrami krajín Bukureštskej deviatky, kam patrí okrem Poľska aj Slovensko, ale tiež Bulharsko, Česko, Estónsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva a Rumunsko. Predstaviteľov týchto krajín, ktoré sa nachádzajú na východnom krídle NATO, chce uistiť o stálej podpore ich bezpečnosti zo strany Spojených štátov.

V poľských médiách sa minulý týždeň objavili špekulácie, že počas Bidenovej návštevy by do Poľska mohol prísť aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Táto informácia ostáva dosiaľ nepotvrdená.

Zelenskyj navštívil v stredu (8. 2.) Britániu i Francúzsko a vo štvrtok (9. 2.) bol na samite lídrov krajín Európskej únie v Bruseli. Predtým vycestoval od začiatku vojny zo svojej vlasti iba raz – keď vlani v decembri uskutočnil návštevu Spojených štátov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet