Na hlavný obsah

Biden v posolstve o stave únie vyzdvihol americkú podporu Ukrajine

Povedal, že Spojené štáty zjednotili NATO.

Biden v posolstve o stave únie vyzdvihol americkú podporu Ukrajine
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden vo svojom posolstve o stave únie vyzdvihol americkú podporu Ruskom napadnutej Ukrajine. Povedal, že Spojené štáty zjednotili NATO, vytvorili globálnu koalíciu a postavili sa agresii ruského prezidenta Vladimira Putina.

Šéf Bieleho domu sa krátko vyjadril tiež k Číne. Spojené štáty sa podľa neho usilujú o konkurenciu, nie konflikt, a plánujú spolupracovať v oblastiach, kde to bude hájiť americké záujmy.

„Spoločne sme urobili to, čo Amerika vždy robí najlepšie,“ povedal Biden vo svojom druhom posolstve o stave únie, ktoré sa konalo takmer rok od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

„Viedli sme. Zjednotili sme NATO. Vytvorili sme globálnu koalíciu. Postavili sme sa proti Putinovej agresii. Postavili sme sa na stranu ukrajinského ľudu, „dodal americký prezident.

Poukázal na prítomnosť ukrajinskej veľvyslankyne vo Washingtone Oksany Markarovovej s tým, že zastupuje nielen svoju krajinu ale aj odvahu svojho ľudu. Amerika je podľa Bidena zjednotená v podpore Ukrajiny a bude ju podporovať tak dlho, ako to bude potrebovať.

Krátko nato sa Biden vyjadril k napätým vzťahom s Čínou. Uviedol, že svojmu čínskemu náprotivku dal jasne najavo, že Amerika sa usiluje o „konkurenciu, nie konflikt“.

Priamo nespomenul roztržku okolo čínskeho balóna zostreleného po prelete nad USA. Ale zdôraznil, že Spojené štáty budú vždy obhajovať svoju suverenitu.

„Som odhodlaný spolupracovať s Čínou tam, kde to môže podporiť americké záujmy a prospieť svetu,“ povedal. „Ako sme ale dali jasne najavo minulý týždeň, ak Čína ohrozí našu suverenitu, budeme našu krajinu chrániť, a to sme tiež urobili,“ povedal Biden.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet