Na hlavný obsah

Trom zlodejom v Sudáne za trest odtnú ruky

Kradli plynové pľase.

Trom zlodejom v Sudáne za trest odtnú ruky
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Trest odseknutia rúk uložil trom mladíkom sudánsky súd. Zistili ich vinu z krádeže plynových fliaš v Ummdurmáne. O rozsudku vynesenom pred dvoma týždňami dnes informoval denník The Guardian.

Ide o prvý podobný verdikt po takmer desiatich rokoch. Pätnásť mesiacov po vojenskom prevrate, ktorý africkú krajinu destabilizoval a narušil prechod k demokratickej vláde, sa podľa britského listu mnohí obávajú radikalizácie sudánskej vlády.

„Napriek politickej zmene sa v krajine bohužiaľ v oblasti ľudských práv nič nezmenilo,“ uviedol právny zástupca odsúdených Sámir Makín.

Súd rovnako muža poslal na tri roky do väzenia a uložil im pokutu vo výške dva milióny sudánskych libier (asi 3 150 eur), ktorú majú nahradiť spôsobené škody. Rozsudok má byť vykonaný v bližšie neurčenom termíne vo väznici v severnej časti Chartúmu. Tam v súčasnosti väznia aj bývalého autoritárskeho prezidenta Umara Bašíra.

„Súd sa spoliehal na priznanie ako jediný dôkaz pre odsúdenie obžalovaných,“ uviedla ľudskoprávna organizácia African Centre for Justice and Peace Studies, ktorá sídli v Ugande. Organizácia tiež obvinila sudánske úrady z toho, že mužom neumožnili spravodlivý proces, a upozornila, že muži na súde stáli bez právneho zastúpenia.

Sudán v auguste 2021 podpísal Dohovor OSN proti mučeniu a inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu. Podľa Makína ale sudánska vláda nemá na dodržiavanie dohovoru dostatočnú vôľu.

Sudán sa potýka s politickou nestabilitou od jari 2019, keď po niekoľkých mesiacoch masových protivládnych protestov armáda zvrhla bývalého prezidenta Bašíra, ktorý vládol 30 rokov. Moc neskôr prevzala dočasná vláda, v ktorej boli zastúpení civilisti aj vojaci.

Armáda mala predvlani na jeseň moc odovzdať civilistom, namiesto toho však vykonala prevrat. Odvtedy sa v Sudáne konajú demonštrácie a ľudia požadujú čisto civilnú vládu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet