Na hlavný obsah

V Južnom Sudáne zadržali novinárov pre video, na ktorom sa pomočil prezident

Video spustilo debatu o etickej stránke veci.

V Južnom Sudáne zadržali novinárov pre video, na ktorom sa pomočil prezident
Na snímke prezident Južného Sudánu Salva Kiir. Foto: twitter/Reuters

Úrady v Južnom Sudáne zadržali šesť novinárov v súvislosti s videozáznamom, na ktorom je vidieť, ako sa prezident krajiny pomočil. Podľa denníka The Guardian o tom informoval Výbor na ochranu novinárov (CPJ).

Video natočené počas oficiálnej udalosti zachytávalo prezidenta Južného Sudánu Salvu Kiira, ktorý sa postavil počas toho, čo hrala štátna hymna, načo sa na jeho nohaviciach objavila škvrna a pri nohách kaluž. Kamera sa potom rýchlo otočila inam po tom, ako si prezident aj ľudia v jeho blízkosti zrejme všimli, čo sa prihodilo.

Videozáznam sa minulý mesiac rýchlo šíril na sociálnych sieťach. Vyvolal otázku, či je 71-ročný prezident v dostatočne dobrom zdravotnom stave na to, aby mohol viesť krajinu. Tá čelí konfliktom, potravinovej neistote a následkom klimatických zmien.

Zároveň ale spustil debatu, či je etické zdieľať podobné videá na sociálnych sieťach. A či za tým nestojí nedostatok empatie voči starším ľuďom.

Juhosudánske bezpečnostné zložky pre podozreniu z nepovoleného zverejnenia videa zadržali šesť novinárov štátnej stanice SSBC, uviedol výbor na ochranu novinárov.

Jeho predstaviteľ v subsaharskej Afrike Muthoki Mumo oznámil, že zákrok úradov proti žurnalistom považuje za príklad svojvoľného zadržiavania. K nemu sa podľa neho bezpečnostné zložky uchyľujú vždy, keď sa oficiálnym činiteľom zdá, že sú v spravodajstve zobrazení v nelichotivom svetle.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet