Na hlavný obsah

Historické centrum Košíc je plné grafitov. S ich odstraňovaním to už také jednoduché nie je

Nelegálnym plátnom sa stalo aj Štátne divadlo.

Historické centrum Košíc je plné grafitov. S ich odstraňovaním to už také jednoduché nie je
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Centrum Košíc je plné grafitov. Posprejované sú aj historické budovy. Odstrániť maľby nie je jednoduché.

Levočský dom z 15. storočia či dokonca Štátne divadlo sa stali nelegálnym plátnom pre sprejerov. Grafity pribúdajú rýchlo. S ich odstraňovaním to už také jednoduché nie je.

Východoslovenské múzeum v roku 2019 zrekonštruovalo podchod pri Miklušovej väznici. Dnes musí opäť hľadať peniaze na jeho ďalšiu rekonštrukciu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Nie je to len pretretie omietky v miestach poškodenia alebo posprejovania, ale je nevyhnutné renovovať komplet celú fasádu, ktorá bude tak isto vyzerať jednoliato a v pôvodnom stave,“ ozrejmil Domik Béreš, riaditeľ Východoslovenského múzea v Košiciach.

„Problémom týchto druhov sprejov je ten, že postupom času presakúvajú hlbšie do materiálu, jednak buď do omietky, v horších prípadoch do kameniva,“ doplnil Vladimír Kladiva, architekt.

Mesto aj mestská časť tvrdia, že odstraňovať grafity môžu len zo svojho majetku. Veľa budov v historickom centre je však v súkromných rukách.

„Sme presvedčení o tom, že je aj v záujme samotných majiteľov historických budov, aby si ich na vlastné náklady nechali odstraňovať. Môžeme odstraňovať grafity iba na tých budovách, ktoré patria do majetku mesta,“ vysvetlil Dušan Tokarčík, hovorca mesta Košice.

Polícia v Košiciach eviduje vlani osem prípadov posprejovania budov. Z toho len v jednom z nich vzniesla obvinenie konkrétnej osobe.

Mestská polícia zrealizovala v minulom roku 122 akcií zameraných proti sprejerom. Počas nich zistila dvanásť trestných činov a štyri priestupky spáchané maloletými osobami.

Pamiatkový úrad môže vyzvať vlastníka budovy k náprave a je tiež súčinný s políciou pri zisťovaní rozsahu škody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny