Na hlavný obsah

V Iráne v súvislosti s otravami školáčok zadržali 100 ľudí

Nevysvetlené zdravotné ťažkosti sa prejavili u asi 5-tisíc dievčat.

V Iráne v súvislosti s otravami školáčok zadržali 100 ľudí
Ilustračná snímka. Foto: twitter/HRANA English

V Iráne zadržali asi 100 ľudí v súvislosti s vyšetrovaním otráv detí prevažne v dievčenských školách. Polícia zatýkala vo viacerých provinciách, iránske ministerstvo vnútra k tomu v nedeľu (12. 3.) zverejnilo vyhlásenie v štátnych médiách. Časť zadržaných vypovedala, že chceli „vyvolať strach medzi žiakmi a vynútiť si zatvorenie škôl“, informovala agentúra AFP.

Od konca novembra sa doposiaľ nevysvetlené zdravotné ťažkosti prejavili u asi 5-tisíc dievčat. Podľa oficiálnych údajov sa ťažkosti prejavili u dievčat na 230 školách v 25 z 31 iránskych provincií.

„Vyše 100 podozrivých ľudí sme identifikovali, zadržali a vypočuli,“ uviedlo ministerstvo. Niektorí zadržaní „môžu mať väzby na teroristické organizácie“, napríklad MEK, cituje vyjadrenie AFP.

MEK je iránska opozičná formácia, ktorá pôsobí v exile v Albánsku. Jej hovorca v Paríži spojitosť s útokmi na školáčky označil za „smiešnu“. Vláda týmto vyjadrením „chce zakryť úlohu inštitúcií pod vedením (ajatolláha Alího) Chameneího v tomto veľkom zločine,“ uviedol hovorca MEK.

Chcú zabrániť ženám v štúdiu?

Niektorí Iránci sa domnievajú, že za útokmi na dievčenské školy stoja zástancovia tvrdej línie, ktorí chcú mladým ženám zabrániť v štúdiu. Iní naznačujú, že otravy by mohli byť pomstou režimu za to, že dievčatá a mladé ženy mali kľúčovú úlohu v celoštátnych protivládnych protestoch, ktoré v Iráne prepukli v septembri po smrti 22-ročnej ženy kurdského pôvodu Mahsy Amínovej.

Tá zomrela, keď ju zadržala mravnostná polícia kvôli tomu, že mala príliš voľne nasadený hidžáb – šatku, ktorou si má moslimská žena zakrývať vlasy a dekolt a ktorý ženy v Iráne musia od islamskej revolúcie z roku 1979 nosiť na verejnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet