Na hlavný obsah

Vláda bude zasadať k pomoci Banskej Štiavnici, tvrdí Heger

Pellegrini kritizoval, že vláda zrušila časť príspevku historickým mestám.

Vláda bude zasadať k pomoci Banskej Štiavnici, tvrdí Heger
Na snímke je predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini a dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger. Foto: RTVS

O finančnej pomoci Banskej Štiavnici, súvisiacej so škodami vzniknutými pri požiari Banky lásky, zasadne samostatná vláda. V nedeľu (19. 3.) to uviedol dočasne poverený premiér a predseda Demokratov Eduard Heger.

Financovanie tejto pomoci sa bude realizovať nielen z premiérskej rezervy a peňazí, ktoré by mohla vláda na rokovaniach vyčleniť. Heger požiadal ministerku investícií Veroniku Remišovú (Za ľudí), aby sa pokúsila získať dotácie z eurofondov.

„Budeme kontaktovať Európsku komisiu, či nám vie pomôcť, keďže ide o také vzácne mesto. Budeme mobilizovať všetky zdroje,“ vysvetlil Heger s tým, že chce konať čo najrýchlejšie.

Nezaradený poslanec a predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini ocenil, že vláda bude v regióne zasadať. Chce, aby sa situácia riešila čo najrýchlejšie. „Vláda môže rozhodnutím uznesením poslať na účet Banskej Štiavnice do dvoch týždňov sumu, o akej rozhodne,“ podotkol.

Expremiér súčasnej vláde však vytkol, že zrušila zdvojnásobenie každoročného príspevku mestám, ktoré sa starajú o pamiatky zaradené do zoznamu UNESCO. Išlo o opatrenie, ktoré vláda schválila v čase, kedy bol jej predsedom.

„Mali by sme si tie mestá vážiť aj vtedy, keď je dobré počasie a nielen o ne prejavovať starostlivosť, keď sa stane nešťastie,“ skonštatoval Pellegrini. Myslí si, že sa k historickým mestám štát staval „macošsky“ a neposkytoval im dostatočné financie.

Heger si nemyslí, že štát poskytuje nedostatočnú pomoc. Protipožiarne zabezpečiť historické budovy v regióne sa nepodarilo posledných desať rokov, teda aj počas vlády Pellegriniho. Dodal, že vláda na takéto pamiatky myslela pri zostavovaní plánu obnovy, kde pre ne vyhradila balík peňazí.

Heger o migoch: Je to ústavne čisté

Heger tvrdí, že odovzdanie stíhačiek Mig-29 Ukrajine, je právne legitímne. Vláda konala až po tom, ako všetky kroky právne overili. „Je to ústavne čisté,“ skonštatoval. Povedal, že darovanie stíhačiek neohrozilo obranyschopnosť Slovenska, ale naopak ho posilnilo. Odovzdanie koordinovali aj s prezidentským palácom.

Garanciou toho, že darovanie vojenských lietadiel bolo ústavne čisté je podľa neho aj to, že inak by ostatní ministri za tento krok nehlasovali, pričom sa krok schválil jednohlasne.

Na snímke je predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini a dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger.
Hosťami nedeľnej (19. 3.) diskusie O 5 minút 12 boli predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini a dočasne poverený premiér Eduard Heger.Foto: RTVS

Pellegrini rešpektuje rozhodnutie vlády, no naďalej si myslí, že na takýto krok nemala právomoci. Argumentoval štúdiou Právnickej fakulty Univerzity Komenského, z ktorej vyplýva, že právomoci na takéto rozhodnutie nemôže prebrať ani vláda, ani parlament. Myslí si, že s vecou sa mal štát najprv obrátiť na Ústavný súd SR.

Cestou Smeru-SD a Republiky sa však podľa neho Hlas-SD uberať nebude a nepodá ani trestné oznámenie, ani podnet na Generálnu prokuratúru SR.

Migy mohli lietať, tvrdí Pellegrini

Keby bol na poste predsedu vlády Peter Pellegrini, migy by stále lietali a chránili by slovenský vzdušný priestor, uviedol expremiér. Heger povedal, že Pellegrini nehovorí pravdu. „Bozk smrti“ migom podľa neho dalo rozhodnutie Pellegriniho vlády, keď štát kúpil stíhačky F-16.

V momente, kedy sa rozhodlo o uzemnení migov, prestalo sa aj s výcvikmi, povedal Heger. Dodal, že po odchode ruských technikov, krajina stroje už nemohla prevádzkovať.

Pellegrini argumentoval s tým, že podľa neho údržbu migov mohla zabezpečiť aj súčasná vláda. O tom, že migy už nevzlietnu Heger rozhodol len pred pár mesiacmi, teda po dvoch rokoch vládnutia. Podľa bývalého predsedu vlády mohlo stroje servisovať Bulharsko alebo Poľsko, kde stroje stále lietajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko