Na hlavný obsah

Ukrajinská múka robí problémy slovenským farmárom. Prvé výsledky testov odhalili, či môže škodiť aj nášmu zdraviu

Rovnaký problém majú aj okolité štáty.

Ukrajinská múka robí problémy slovenským farmárom. Prvé výsledky testov odhalili, či môže škodiť aj nášmu zdraviu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ukrajinské obilie slovenským zákazníkom neškodí, no problém s ním majú naši farmári. Rozbor odobratých vzoriek vylúčil zdravotné riziko. Z ukrajinského obilia profitujú najmä rôzni špekulanti a priekupníci. Kým okolité štáty sa proti takýmto praktikám búria, Slovensko jasný postoj nezaujalo.

Aj v jednom z bratislavských ústavov analyzovali vzorky obilia a múky z Ukrajiny. Posvietili si na látky, ktoré môžu vážne poškodiť zdravie tých, čo takéto potraviny konzumujú.

„Mikotoxíny sú produktami určitých druhov plesní a majú pre človeka poškodzujúci charakter vzhľadom na ich karcinogénne účinky,“ priblížila odborná pracovníčka Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu v Bratislave Ivana Bartalosová.

Výsledok? Rozbory ešte nie sú ukončené, no z priebežných zistení môžeme byť pokojní. „V rámci tejto úradnej kontroly sme nenašli žiadne prekročené limity,“ dodala Bartalosová.

Konkrétne analyzovali štyri druhy múky a jednu vzorku pšenice. Kým mikotoxíny dopadli dobre, otázka je ako skončí analýza pesticídov. Testy v laboratóriách tak pokračujú. Potravinoví inšpektori urobil celkovo 17 kontrol a spolu odobrali 23 vzoriek. V pátraní po obilí z Ukrajiny spolupracujú s finančnou správou.

Ukrajinskému obiliu na Slovensku sa venovali redaktori RTVS Martin Hílek a Marek Gudiak:

„Ideme do mlynov, pokiaľ máme túto informáciu a priamo berieme túto múku u spracovateľa, resp. predajcu,“ vysvetlil generálny riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš.

Obilie či múka pritom na Slovensku nemajú končiť. Pre zásielky z Ukrajiny sme len tranzitnou krajinou. Doplácajú na to naši farmári a obchodníci s obilím. S cenou klesli na polovicu, no ani tak o ich tovar nie je záujem. Odberatelia dávajú prednosť oveľa lacnejšiemu obiliu z Ukrajiny. Na Slovensku s ním obchodujú rôzni špekulanti a priekupníci.

„Jedna vec je, keď niekto nenahlásil dovoz. Druhá vec, že aj tie množstvá, ktoré udáva na základe tzv. dodacích listov, nesedia s tým, čo dostaneme od colnej správy,“ dodal Bíreš.

Problémy majú aj iné krajiny

Rovnaký problém riešia aj ďalšie krajiny bývalého východného bloku. Poľsko vyzýva Európsku komisiu, aby obmedzila dodávky z Ukrajiny. Žiadajú zavedenie kvót a ciel. Sami pritom ukrajinské obilie zapečaťujú plombami.

„Sme pripravení pomôcť prevziať toto obilie a vyvážať ho do Afriky. Ale nesúhlasili sme a nesúhlasíme s tým, aby sa toto obilie predávalo v Poľsku či v Rumunsku a destabilizovalo naše domáce trhy,“ uviedol poľský predseda vlády Mateusz Morawiecki.

Potravinoví inšpektori v testoch ukrajinského obilia pokračujú. Naši farmári však zatiaľ ostali bokom. Kým Poľsko, Bulharsko, či Rumunsko dostane z Bruselu miliónové kompenzácie, Slovensko je z pomoci nateraz vylúčené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko