Na hlavný obsah

Premiér Heger sa v Kyjeve stretol s ukrajinským prezidentom Zelenským, navštívili aj Buču

Kyjev Slovensko požiadal o pomocnú ruku pri obnove krajiny.

Premiér Heger sa v Kyjeve stretol s ukrajinským prezidentom Zelenským, navštívili aj Buču
Heger hovoril s Volodymyrom Zelenským viac ako pol hodiny. Foto: Facebook/Eduard Heger

Dočasne poverený premiér Eduard Heger sa v piatok (31. 3.) v Kyjeve stretol s prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ten Hegera pozval do ukrajinského hlavného mesta po schválení dodávky 13 stíhačiek MiG-29 a systému KUB slovenskou vládou.

Súčasťou slovenskej delegácie je aj dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď. Ten potvrdil, že na Ukrajine je okrem štyroch stíhačiek už aj prisľúbený protilietadlový systém.

Priamo z Kyjeva informuje redaktorka Rádiožurnálu Soňa Weissová. Vypočujte si jej príspevok z vysielania o 12.00 h:

Slovenskú delegáciu privítala v centre Kyjeva pri Chráme svätého Michala zničená ruská technika, kovové zábrany, pamätníky obložené pieskovými vrecami, protivojnové heslá a v niektorých oknách panelových domov ukrajinské vlajky.

Heger hovoril s Volodymyrom Zelenským viac ako pol hodiny. Ukrajinský prezident sa poďakoval za vojenskú podporu, hoci si uvedomuje, že to je na Slovensku komplikovaná téma.

Zaoberali sa aj dezinformáciami, ktoré sa na Slovensku šíria a o vplyve Ruskej federácie. Premiér ešte v nočnom vlaku povedal, že s ukrajinskou hlavou štátu budú hovoriť aj o obnove Ukrajiny, kde by Slovensko mohlo byť lídrom.

„Pre nás je dôležité, aby Ukrajina bola stabilnou krajinou. To pomôže nielen cezhraničnej spolupráci, čo je ďalšia téma, ktorú budeme diskutovať. Ale nadväzuje to na obnovu Ukrajiny a my sme boli prví, ktorí prišli do Versailles a povedali, že obnova Ukrajiny musí byť manažovaná Európou,“ priblížil Heger.

Ukrajina podľa Volodymyra Zelenského uvíta slovenské firmy a ich pomoc. Kyjev Slovensko požiadal o pomocnú ruku pri oprave zničených miest, škôlok a škôl.

Spolu navštívili Buču

Premiér Heger sa v piatok zúčastnil aj na pietnej ceremónii v Buči, ktorá sa stala symbolom ruskej brutality počas vojny na Ukrajine. „Po Buči sa svet zmenil, otvorili sa mu oči,“ vyhlásil Zelenskyj. Vo svojom príhovore ďalej zdôraznil, že ruské vojská na Ukrajine už viac než rok „ničia, zabíjajú a šliapu po ľudskej dôstojnosti“.

Na spomienkovom podujatí sa zúčastnil okrem Hegera aj predseda chorvátskej vlády Andrej Plenkovič, šéf slovinského kabinetu Robert Golob a moldavská prezidentka Maia Sanduová.

Návšteve dočasného premiéra Eduarda Hegera a dočasného ministra obrany Jaroslava Naďa sa v reportáži venoval redaktori RTVS Timotej Pisch:

Ruská armáda sa pred rokom v meste Buča pri Kyjeve dopustila hrôz, ktoré nesmú ostať nepotrestané. Vyhlásil Heger v príhovore v Buči. Heger pripomenul, že Buču navštívil už vlani spoločne s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. „Nikdy nezabudneme na cenu, ktorú Ukrajinci zaplatili,“ vyhlásil Heger.

Ocenil Zelenského, ukrajinskú vládu i bežných Ukrajincov za to, že sa statočne postavili ruskej vojenskej agresii. Podľa neho na Ukrajine ide o boj za hodnoty, slobodu, ľudské práva a demokraciu.

„Slobodu nesmieme nikdy brať ako samozrejmosť,“ upozornil Heger, podľa ktorého si Ukrajina zaslúži byť demokratická a slobodná, k čomu potrebuje podporu svojich spojencov. Je presvedčený, že Ukrajina sa má stať súčasťou EÚ. „Ukrajina patrí do Európy,“ zdôraznil. Svoj príhovor v angličtine zakončil Heger pozdravom v ukrajinčine: „Sláva Ukrajine!“

Cenia si slovenskú vojenskú techniku

Poverený minister obrany Jaroslav Naď potvrdil, že na Ukrajinu sa presúva zvyšná prisľúbená technika. „Ďalšie stíhačky postupne prichádzajú po zemi na Ukrajinu a potvrdzujem, že časť systému KUB aj s raketami sa už nachádzajú na území Ukrajiny,“ uviedol Naď.

„My sme ho už nepotrebovali, Ukrajincom pomôže,“ povedal o systéme KUB náčelník delostrelectva Roman Bobaľ.

Podľa neho Ukrajinci oceňujú aj slovenské húfnice Zuzana, ale potrebujú aj delostreleckú muníciu. Tá totiž rozhoduje podľa expertov konflikty, akým je vojna na Ukrajine už viac ako rok.

Pozrite si video z návštevy v Kyjeve, ktoré na svojom facebooku zverejnil premiér Heger:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet