Na hlavný obsah

Heger a Naď na Ukrajine: Slovensko vyčerpalo možnosti podpory, no mohlo by zohrať dôležitú úlohu pri obnove krajiny

Stretnú sa s ukrajinským prezidentom.

Heger a Naď na Ukrajine: Slovensko vyčerpalo možnosti podpory, no mohlo by zohrať dôležitú úlohu pri obnove krajiny
Na snímke zľava poradkyňa predsedu vlády pre európske záležitosti Ľubica Karvašová, poverený premiér Eduard Heger, poverený minister obrany Jaroslav Naď a poradca predsedu vlády a odborník na Ukrajinu Alexander Duleba. Foto: TASR

Dočasne poverený premiér Eduard Heger s dočasne povereným ministrom obrany Jaroslavom Naďom pricestovali na Ukrajinu. Stretnú sa tam s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Na ceste je s nimi aj redaktorka Rádia Slovensko Soňa Weissová.

Vypočujte si jej príspevok z vysielania o 12.00 h:

Zelenskyj zástupcov Slovenska pozval po tom, ako slovenská vláda odsúhlasila pre Ukrajinu dodávku 13 stíhačiek MiG-29 a systému KUB. Do ukrajinského hlavného mesta pricestovala aj chorvátska a slovinská delegácia na čele s premiérmi oboch krajín.

Šéf rezortu obrany potvrdil, že okrem štyroch stíhačiek, ktoré na Ukrajinu odleteli, sa zo slovenského územia presúva aj ďalšia technika. „Ďalšie stíhačky postupne prichádzajú po zemi na Ukrajinu a potvrdzujem, že časť systému KUB aj s raketami sa už nachádzajú na území Ukrajiny,“ uviedol Naď.

Úloha Slovenska pri obnove Ukrajiny

Slovenská delegácia sa bude na Ukrajine pýtať na to, ako sa osvedčili húfnice Zuzana, aké sú ďalšie plány s MiG-29 či so systémom S300. Podľa Naďa už Slovensko vyčerpalo možnosti podpory, cestu však vidí v rozširovaní výroby munície.

„Robíme k tomu konkrétne opatrenia, aby sme dokázali späťnásobiť produkciu 155 mm delostreleckej munície v našich závodoch. Jej najväčším odberateľom je Ukrajina,“ dodal.

Dočasne poverený premiér Heger počas cesty povedal, že Slovensko a slovenskí podnikatelia by mohli zohrať dôležitú úlohu pri obnove Ukrajiny.

„Pre nás je dôležité, aby Ukrajina bola stabilnou krajinou. To pomôže nielen cezhraničnej spolupráci, čo je ďalšia téma, ktorú budeme diskutovať. Ale nadväzuje to na obnovu Ukrajiny a my sme boli prví, ktorí prišli do Versailles a povedali, že obnova Ukrajiny musí byť manažovaná Európou,“ priblížil Heger.

Pozorne sledujú situáciu na Slovensku

Vývoj na slovenskej politickej scéne pred voľbami aj v spoločnosti sledujú pozorne aj na Ukrajine, tvrdí Heger. „Jasne, že to sledujú. Rozprávame sa o tom. Uvedomujú si, že sme pod silným útokom ruskej propagandy financovanej Ruskou federáciou a v tomto nám chcú určite pomôcť. V tom, aby sa zmenila atmosféra,“ uviedol.

Obavy z toho, že by sa zo Slovenska stala po voľbách v septembri prorusky orientovaná krajina, majú podľa Jaroslava Naďa nielen Ukrajinci, ale aj spojenci v Európskej únii a NATO.

S Eduardom Hegerom a Jaroslavom Naďom na Ukrajinu odcestoval aj štáb televízneho spravodajstva RTVS. Priamo z Kyjeva informoval redaktor Timotej Pisch:

Pozrite si fotogalériu z cesty premiéra a ministra obrany na Ukrajinu:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko