Na hlavný obsah

Ukrajinskému zajatcovi urezali hlavu ruskí žoldnieri, tvrdí zbeh od vagnerovcov

Rozpoznal ich na videonahrávke.

Ukrajinskému zajatcovi urezali hlavu ruskí žoldnieri, tvrdí zbeh od vagnerovcov
Ukrajinskí vojaci strieľajú zo samohybnej húfnice na ruské pozície. (Ilustračná fotografia) Foto: TASR/AP

Brutálnu vraždu zajatého ukrajinského vojaka zachytenú na videu, majú na svedomí ruskí žoldnieri z Vagnerovej skupiny. Rozpoznal ich niekdajší spolubojovník, ktorý ušiel do Nórska. 

S odvolaním sa na tohto zbeha to povedal internetovému kanálu Chodorkovskij Live Vladimir Osečkin, zakladateľ organizácie Gulagu.net. Organizácia pomohla viacerým ruským vojakom z vojny proti Ukrajine utiecť z Ruska do cudziny.

„Spojili sme sa s Andrejom Medvedevom, bývalým veliteľom jednotky 7. útočnej jednotky Vagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti. Teraz je v deportačnej väznici vo Švédsku, kde má prístup k mobilom a počítačom. Svojich kolegov z Vagnerovej skupiny spoznal podľa typických prezývok, podľa reči a podľa ďalších charakteristík,“ povedal Osečkin.

Vo vysielaní hovorí o väznici vo Švédsku, ale Medvedev podľa skorších informácií požiadal o azyl v Nórsku. Osečkin ohlásil tiež odmenu tritisíc eur za ďalšie informácie o páchateľoch. Pripomenul, že už v roku 2017 sa objavilo video údajne zachytávajúce žoldnierov Vagnerovej skupiny v Sýrii, ako brutálne zabíjajú zajatcov. Mŕtve telo rozštvrtili, poliali benzínom a spálili.

Nahrávka sa podľa serveru Meduza najprv rozšírila na ruských telegramových kanáloch podporujúcich vojenskú agresiu Moskvy na Ukrajine. Potom sa začala šíriť tiež na ukrajinských účtoch.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii na zábery uviedol, že svet ich musí vidieť, a vyzval svetových lídrov, aby reagovali. „Toto je video Ruska takého, aké je,“ povedal Zelenskyj.

Na video reagoval Kyjev aj Kremeľ

Mimoriadne násilné video, na ktorom muž v uniforme s bielou páskou na ruke, ktoré na Ukrajine používa ruská invázna armáda, odrezal hlavu živému človeku v uniforme s ukrajinskými znakmi, vyšetrujú ukrajinské úrady. Informovali o tom svetové médiá, ktoré zároveň upozorňujú, že nemohli potvrdiť pravosť nahrávky. 

Ukrajinské médiá píšu, že ruskí vojaci takto zavraždili ukrajinského vojnového zajatca. Ukrajinský minister zahraničia prirovnal Rusko k teroristickej organizácii Islamský štát. Podľa Kremľa je video „strašné“ a treba overiť jeho pravosť.

Kyjev dlhodobo obviňuje Rusko z páchania vojnových zločinov, čo Moskva popiera. V marci sa na sociálnych sieťach rozšírilo video, ktoré údajne zachytáva zavraždenie ukrajinského vojnového zajatca ruskými vojakmi.

Neozbrojený muž prenesie slová „Sláva Ukrajine“, načo ho ruskí vojaci s vulgárnymi výkrikmi zastrelia. Videozáznam vyvolal vo svete aj na Ukrajine, ktorá sa už vyše roka bráni ruskej agresii, značné pobúrenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet