Na hlavný obsah

Severná Kórea kritizovala výzvu skupiny krajín G7 na denuklearizáciu

Chce zostať jadrovým štátom.

Severná Kórea kritizovala výzvu skupiny krajín G7 na denuklearizáciu
Na snímke je test medzikontinentálnej balistickej strely Hwasong-18 v Severnej Kórei. Foto: TASR/AP

Pozícia Severnej Kórey ako jadrového štátu zostane realitou. Uviedla v piatok (21. 4.) KĽDR v reakcii na výzvu skupiny ekonomicky vyspelých krajín G7, aby sa komunistická Severná Kórea vzdala jadrových zbraní.

KĽDR bude posilňovať svoje sily, kým sa neodstránia vojenské hrozby zo strany Spojených štátov a ich spojencov. Napísala to štátna tlačová agentúra KCNA, ktorú citovala agentúra Reuters.

Ministri zahraničia krajín G7, ktorí sa pred pár dňami zišli v Japonsku, odsúdili severokórejský test medzikontinentálnej balistickej rakety na pevné palivo, ktorý Pchjongjang vykonal 13. apríla. Vyzvali zároveň na denuklearizáciu, teda na postupné obmedzovanie jadrových zbraní.

Napätie na Kórejskom polostrove v poslednom čase stúpa. Severná Kórea zosilnela svoje vojenské aktivity a pohrozila „praktickejšími a útočnejšími“ akciami v čase, keď americké a juhokórejské sily organizujú každoročné jarné vojenské cvičenia. To KĽDR označila za nácvik „totálnej, jadrovej vojny“.

Ministerka zahraničných vecí KĽDR Čche Son-hui podľa agentúry KCNA vyhlásila, že severokórejský štatút jadrovej veľmoci je „konečný a nezvratný“. Zostane podľa nej „nepopierateľnou a tvrdou realitou“, aj keby to Spojené štáty a ďalšie západné krajiny popierali.

Severokórejská ministerka dodala, že Pchjongjang vyvíja jadrové zbrane iba preto, aby sa chránil pred hrozbami zo strany USA. Washingtonu odkázala, aby upustil od nepriateľskej politiky voči KĽDR a zabezpečil si vlastnú bezpečnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet