Na hlavný obsah

Školy nevedia nájsť ani učiteľov, ani riaditeľov. Záujemcov odrádza od manažérskej pozície nízka mzda

Riaditeľ firmy zarobí za podobnú prácu dvojnásobok.

Školy nevedia nájsť ani učiteľov, ani riaditeľov. Záujemcov odrádza od manažérskej pozície nízka mzda
Ilustračná snímka.

Školy okrem toho, že nevedia nájsť učiteľov, riešia ďalší problém. Inzeráty na pozíciu riaditeľa školy často zostávajú bez povšimnutia. Záujemcov odrádza pracovná náplň aj pomerne nízka mzda. Riaditeľ firmy za podobnú prácu zarobí dvojnásobok.

Riaditeľ školy rovná sa manažér pred počítačom. Takto popisujú svoju prácu mnohí. Po príchode do školy ich čaká administratíva, ktorá trvá až do večera.

„Gro našej práce je momentálne vypĺňať tabuľky, papiere, posielať nejaké správy a komunikovať písomnou formou,“ opisuje Eva Dubeňová, riaditeľka ZŠ s MŠ, Dubová ul., Bratislava.

Nedostatku riaditeľov v školách sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Emília Tóth Lengyelová:

Riaditeľ školy prijíma zamestnancov, prerozdeľuje peniaze, nakupuje učebnice, riadi školský klub aj jedáleň. Počas pandémie dozerali na dodržiavanie opatrení a spolu s hygienikmi rozhodovali o zatváraní škôl. Čas na skvalitňovanie vzdelávania im často nezostáva.

„Samostatná kategória je komunikácia s rodičmi. Riešiť problémy so žiakmi, stretávať sa so žiakmi, chodiť do triedy. Na to nám nezostáva časový priestor,“ uviedla prezidentka Združenia základných škôl Slovenska Eva Horníková.

Rezort im chce uľahčiť prácu

Systém, akým školy fungujú, sa nemenil posledných 50 rokov. Minister školstva chce prácu riaditeľom uľahčiť. Pomáhať by im mal tím ľudí.

„Pripravujem návrh do legislatívnej podoby na vytvorenie stredného mikromanažmentu na školách. Za takýchto podmienok nemožno očakávať prácu na požadovanej úrovni v 21. storočí,“ informoval poverený minister školstva Ján Horecký (nom. koalície).

Stále viac zriaďovateľov má problém nájsť niekoho, kto by školu riadil. Kým v roku 2018 školy zverejnili 50 ponúk na túto pozíciu, v minulom roku to bolo 120.

„Platí, že na jednu takúto pracovnú ponuku zareaguje iba 0,4 uchádzača, to znamená, že máme veľmi veľa takýchto inzerátov, kde nezareaguje vôbec nikto,“ informovala hovorkyňa portálu Profesia Nikola Richterová.

Rozhodujúci je plat. Táto pozícia je najhoršie platená spomedzi vrcholových manažérov. Zriaďovateľ nemá na zvyšovanie ich platov peniaze.

„Pokiaľ by ich ocenil tak, že je možnosť aj zo zákona oceniť daného riaditeľa do výšky jeho tarifného platu a plus ešte niečo k tomu, tak by to bolo dobré,“ myslí si predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Pavel Ondek.

Priemerný plat riaditeľa školy je 2 150 eur v hrubom. Výkonný riaditeľ firmy do 50 zamestnancov zarába dvojnásobok, 4 300 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko