Na hlavný obsah

Učitelia majú o stovky eur nižší priemerný plat ako Slováci v iných povolaniach

Odborári žiadajú navýšenie, rezort ich odkazuje na riaditeľov.

Učitelia majú o stovky eur nižší priemerný plat ako Slováci v iných povolaniach
Na ilustračnej snímke učiteľka a trieda. Foto: RTVS

Rozdiel medzi priemerným pedagogickým platom a zárobkom ostatných Slovákov, ktorí majú vysokoškolský titul druhého stupňa, je 576 eur. Vyplýva to z dát spoločnosti Profesia.

Ani štatistický úrad neprináša lepšiu správu. Počet učiteľov sa za dekádu znížil o 1,7 percenta. Odborári vyzývajú na dorovnanie platov, rezort školstva ich odkazuje na riaditeľov škôl. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Lačoková.

Učiteľ na základnej či strednej škole musí mať univerzitné vzdelanie. Za svoj výkon dostane 1 206 eur v hrubom. Priemerná mzda zamestnancov s vysokoškolským vzdelaním druhého stupňa je však 1 782 eur. Ide teda o takmer 48-percentný rozdiel. Podľa spoločnosti Profesia práve platy mnohí označujú za hlavný dôvod nezáujmu ľudí o prácu v školstve.

„Portál edujobs.sk, ktorý sa špecializuje na školské pracovné ponuky, informuje každý rok o zhoršujúcej sa situácii. Kým dopyt po nových učiteľoch stúpa, počet reakcií uchádzačov rok čo rok klesá,“ uviedla PR manažérka Profesie Nikola Richterová.

O tom svedčí aj posledné sčítanie obyvateľov. Oproti roku 2011 klesol celkový počet učiteľov a odborných pedagogických pracovníkov o takmer dvetisíc. O zmene povolania uvažuje aj učiteľka na druhom stupni základnej školy z Južného Slovenska.

„Ja ako učiteľka s dvomi deťmi, aktuálne malými, sa do školstva neplánujem vrátiť, pretože je to finančne nemožné. Jednoducho, utiahnuť to a spojiť to s rodinným životom, to sa nedá,“ vysvetlila.

Platy sa už zvyšovali

Platy pedagogických a odborných zamestnancov sa od 1. januára zvýšili o 10 percent, od 1. septembra to bude o 12 percent.

Podľa predsedu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavla Ondeka by však najlepšie bolo postupnými krokmi zabezpečiť navýšenie tak, aby došlo k vyrovnaniu s priemerom ostatných zamestnancov s vysokoškolským vzdelaním.

„Je paradox, že každá vláda si dáva za prioritu školstvo, ale, žiaľ, nikdy to nedotiahli tak, aby bola spokojnosť. Mladí pedagógovia, ktorí nastúpia do školy, majú veľmi nízku amortizáciu,“ ozrejmil.

Rezort školstva reaguje, že mzdy jednotlivých zamestnancov určuje riaditeľ školy, v prípade že nemá právnu subjektivitu, preberá túto úlohu zriaďovateľ.

„V jeho kompetencii je nastavenie výšky osobného príplatku a poskytovanie odmeny nad rámec odmeny vyplývajúcej z kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa,“ dodala Veronika Proner z odboru komunikácie rezortu.

Najväčší nedostatok ľudí na školách je v Bratislavskom kraji. Školy potrebujú najmä učiteľov druhého stupňa základných škôl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál